Jedan aspekt odgoja otporne djece jest naučiti ih kako se nositi s vlastitim emocijama tijekom neugodnih ili stresnih situacija. Svaki roditelj barem jednom će se susresti s neugodnim izljevom bijesa djeteta, a psihologinja Aliza Pressman tvrdi da na takve situacije treba gledati kao na priliku za koregulaciju s djetetom.

"Dijelite osjećaj smirenosti sa svojim djetetom. Tako ga polako učite kako da samo regulira svoje emocije", izjavila je i podijelila sedam koraka koregulacije koje možete slijediti u situacijama kada je dijete uznemireno.

Dišite

Duboko udahnite kroz nos i izdahnite.

Priznajte

Postavite si pitanje što vam ovaj trenutak donosi. Mislite li da ćete zbog dječjeg izljeva bijesa loše izgledati pred drugima ili da će vas osuđivati? Zastanite i pokušajte identificirati korijen svoje frustracije.

Opustite se

Možda razmišljate o tome kako će ova situacija utjecati na budućnost ili se pokušavate sjetiti kako ste se nosili sa sličnim situacijama u prošlosti. Ključno je da prestanete razmišljati o prošlosti ili budućnosti, opustite se i prepustite sadašnjosti.

Procijenite

Zatim procijenite svoje stanje i stanje uma svog djeteta. Je li ono mirno, znatiželjno ili izbezumljeno?

Uočite

"Promatrajte što se događa u vašem tijelu i što se događa u tijelu vašeg djeteta. Provjerite dah i otkucaje srca. Također, obratite pozornost na govor tijela vašeg djeteta", kaže Pressman.

Povežite se

Dajte djetetu, verbalno ili svojim tijelom, do znanja da ga vidite i da vam je stalo do njegovih osjećaja. Potvrda osjećaja može smiriti njegov živčani sustav.

Uključite se

Sada, kada ste u mirnom stanju uma, donesite odluku o tome kako reagirati. Ako vaše dijete viče, smireno mu recite da se smiri. Vaš cilj je umiriti djetetove emocije, a istovremeno postaviti čvrstu granicu o tome što je, a što nije prikladno ponašanje.

izvor: index.hr