Gotovo svaki roditelj na poklon dobije barem jedan komad rabljene odjeće ili opreme za dijete. Budući da je riječ o priličnoj investiciji, ovakvi darovi mogu puno pomoći, a kako da neku opremu ili odjeću djeca relativno kratko koriste, ona je često kao nova i potpuno je upotrebljiva. Ipak, s određenom biste rabljenom opremom trebali biti na oprezu.

Ovu opremu možete koristiti i rabljenu

Ako nema tragova fizičkog oštećenja ni plijesni, kadu možete koristiti rabljenu, kao i stol odnosno podlogu za presvlačenje. Bebe brzo prerastu i kadu i stol pa nema potrebe da kupujete nove, ako imate rabljene.

Bebe prerastu odjeću velikom brzinom i većina odjeće može služiti za nekoliko djece, a izgledati kao da je nova. Ako ste naslijedili odjeću, bez straha je možete koristiti. Ako dijete nasljeđuje i obuću, pripazite u kakvom je stanju jer hodači početnici ne bi trebali nositi razgaženu obuću.

Visoka je hranilica još jedan od komada koji je siguran za korištenje i u rabljenom stanju, kao i igračke koje mogu služiti generacijama ako ih se pravilno održava.

beba jede jogurt.jpg
Shutterstock 

Budite oprezni s ovim rabljenim predmetima

Naslijeđene nosiljke i slingovi trebali bi biti potpuno neoštećeni kako bi bili sigurni za vaše dijete. Ako beba od koje ste dobili nosiljku nije mnogo vremena provodila u njoj, nosiljka je vjerojatno sigurna.

Krevetići za bebe mogu se prenositi no madrac bi svakako trebalo promijeniti. Budući da bebe mokre, povraćaju i sline po madracu, mogući su tragovi plijesni i bakterija. S vremenom madraci postaju i mekši te anatomski neispravni pa ako nasljeđujete krevetić, kupite novi madrac za njega.

Jedan od najskupljih komada opreme za bebe je autosjedalica i roditelji se vesele ako dobiju priliku koristiti rabljenu no ono što mnogi ne znaju da autosjedalice imaju rok trajanja jer se prilikom vožnji troše. Ako je nasljeđujete, dobro provjerite u kakvom je stanju i koliko je dugo bila korištena. Isto vrijedi i za kolica.