Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skrivene opasnosti korištenja dodataka za autosjedalice

Ako naiđete na društvenim mrežema ili internetu općenito na različite predmete koji pomažu djetetu da mu bude udobnije u autosjedalici, sjetite se prvo ovog teksta. Proizvođače takvih proizvoda ne zanima djetetova sigurnost, nažalost.

Kad govorimo o sigurnosti djece u vožnji, vrlo često, već pri samom odabiru autosjedalice, odabiremo onu koja će uz sigurnost, pružiti djetetu i udobnost za vrijeme vožnje. Većina roditelja, upravo zbog udobnosti djeteta, jedva čekaju da ih prebace u autosjedalicu koja se montira u smjeru vožnje, zanemarujući činjenicu da je dijete do svojih prvih stabilnih koraka u tom položaju manje sigurno.

Neki drugi pak posežu za proizvodima koji se mogu pronaći u trgovinama dječje opreme i prodaju se odvojeno od autosjedalice, a reklamiraju dodatnu sigurnost, udobnost ili zabavu za dijete. Obično su to jastučići koji se postavljaju oko pojaseva, oko vrata, presvlake za autosjedalice ili razne igračke koje u slučaju sudara predstavljaju opasnost ne samo njima nego i ostalim suputnicima.

Većina ljudi i ne razmišlja o tome da jedna obična slikovnica tvrdih korica u sudaru može jako ozlijediti dijete.

Roditeljima je često vrlo teško objasniti da takvi proizvodi mogu ugroziti sigurnost njihovog djeteta i umanjiti djelotvornost postojećeg dječjeg sustava vezivanja, budući da nisu testirani zajedno s autosjedalicom i često ne podliježu standardima koje autosjedalice moraju imati da bi dobile atest o sigurnosti upotrebe.

Mnogi proizvođači autosjedalica upozoravaju da se takvi proizvodi ne koriste. Jedan od najpoznatijih, Britax-Roemer, u svom uputstvu za uporabu navodi da se upotrebom proizvoda koji nisu odobreni od njih samih, poništava garancija o sigurnosti koju oni daju za svoje autosjedalice.

Ne smijemo zaboraviti da je u slučaju sudara, zbog čega se autosjedalice i koriste, ipak sigurnost na prvom mjestu.

Izvor: roda.hr

Foto: Profimedia

Najnovije