Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 RIZIKA KOD IZLASKA S MALOM DJECOM NA SUNCE: Pazite čime prekrivate kolica

Autor Sanja Matasić

Kad god izlazite s djetetom, nanesite mu kremu za sunčanje, a rizik od pregrijavanja u kolicima može spriječiti i postavljanje kišobrana za kolica.

 Šetnja s bebom Izvor: Instagram

Dani postaju sve topliji, a roditelji male djece svjesni su potrebe da ih zaštite od sunca kada izađu.

Zato neki instinktivno prekrivaju dječja kolica raznim tkaninama. Upravo je to ono što je vrlo opasno ako se izabere kriva, kaže dr. Rahul Kodari s Royal College of Pediatrics.

'Najveći rizik od pregrijavanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače', otkrio je doktor za britanski The Sun.

Pedijatar ističe da je ključno uzeti u obzir čime prekrivate kolica. Odabir debelih tkanina, kao što su deke ili frotir, može uzrokovati značajan skok temperature u kolicima.

'Prekrivači od tankog, prozirnog ili mrežastog materijala ne nose rizik od pregrijavanja', kaže liječnik u nastavku te ističe kako treba voditi računa i o boji same tkanine.

'Osim pravilne vrste materijala, ulogu igra i boja. Svijetle, sintetičke tkanine nešto su bolje od tamnijih. Svjetlije nijanse ne upijaju toliko svjetlosti i reflektiraju je.'

Brojna ranija istraživanja su pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće te se događa efekt termosice. Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura zraka 22 stupnja, kada se prekriju, ona naraste do 33 stupnja u samo pola sata.

'Tri su rizika o kojima brinemo kada izađemo na sunce s djecom, a to su dehidracija, toplinska iscrpljenost ili toplinski udar i opekline od sunca. Djeca su ranjivija od odraslih, pa često ne shvaćamo koliko su vrući. Posebno moramo zaštititi djecu i posebno onu mlađu od godinu dana', objašnjava liječnik u nastavku.

Kad god izlazite s djetetom, nanesite mu kremu za sunčanje, a rizik od pregrijavanja u kolicima može spriječiti i postavljanje kišobrana za kolica.

Ako su djeca starija od šest mjeseci, ponudite im vodu ili razrijeđeni voćni sok ili domaći sladoled. Tako ćete rashladiti dijete.

Ako još uvijek dojite dijete, imajte na umu da će mu tijekom vrućina trebati češće hranjenje.

Možda će vas zanimati

Najnovije