Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRIGA O BEBAMA ZA VRUĆIH DANA: Ne nanosite zaštitne kreme do 3. mjeseca bebina života, a posebno treba zaštititi glavicu

Autor Sanja Matasić

Bebe su osjetljive i ljeti treba obratiti pozornost na njihove slabe točke.

 beba na suncu Izvor: Shutterstock

Za toplih dana kapice, majice i zaštitne kreme su obavezne, no nisu uvijek svemoćne. Dječja koža je osjetljivija na sunce, a trebate biti svjesni da se pregrijavanje puno brže dogodi nego kod odraslih.  

Osjetljiva glava

Novorođene bebe nemaju potpuno zatvorenu lubanju, i to na tri mjesta. Maleni otvori, poznate fontanele, mogu se zatvarati i do djetetove 2. godine života. Najveća od njih proteže se neposredno iznad čela i posebno je osjetljiva sve dok se do kraja ne zatvori. Uzmemo li u obzir i da djeca imaju veću glavu u odnosu na tijelo, time imaju i veću osjetljivu površinu kože u odnosu na odrasle. 

Malo beba se rodi s gustom kosom i većina je gologlava ili s vrlo malo kosice. Što je dijete mlađe, ima manje kose ili je rjeđa. Budući da kosa djeluje i kao štit od sunca, taj dio zaštite tek će narasti. 

Zbog svega nevadenog, djeci na suncu od 10 do 17 sati uvijek stavljajte kapicu koja bi trebala imati obod od tri centimetra, radi zaštite lica, uši i vrata.

Nesposobnost znojenja

Bebe i djeca još ne mogu regulirati vlastitu toplinsku ravnotežu. Sposobnost znojenja, koja omogućuje da se koža i tijelo hlade, razvija se kod beba tek s nekoliko mjeseci. Budući da sistem regulacije topline neće još dugo idealno funkcionirati – bebe se brže zagrijavaju (i brže pothlade) od odraslih – treba biti posebno oprezan kad se izlažu suncu.

Osjetljiva koža

Do djetetova šestog mjeseca trebalo bi izbjegavati bilo kakvo izlaganje suncu, a ono od šest do 12 mjeseci izravnom suncu. Zapravo, stručnjaci preporučuju da dijete ne bi trebalo boraviti na izravnom suncu sve do treće godine. Djeca trebaju boraviti u sjeni i hladu, i to ne razodjevena, već odjevena u laganu odjeću.

 kako zaštititi bebu na plaži Izvor: Shutterstock

Kako bebe do trećeg mjeseca života imaju vrlo tanku i osjetljivu kožu, ne bi im trebalo nanositi sredstva za zaštitu od sunca. Nakon trećeg mjeseca birajte kreme provjerenog sastava, namijenjene za bebe, a potrebno ih je nanijeti pola sata prije izlaganja suncu. Nanošenje kreme potrebno je ponoviti svakih sat do dva,nakon svakog kupanja, odnosno kad se dijete oznoji ili obriše ručnikom.  

Važna je napomena da je zaštitnu kremu potrebno nanositi iako je dijete u sjeni jer ono i tada može zadobiti opekline zbog reflektiranja UV zraka od vode, pijeska ili kamena. Kupanje, naime, ne štiti od sunčevih zraka, upravo suprotno, kapljice vode ih reflektiraju i pojačavaju.

Možda će vas zanimati

Najnovije