Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEBA POD KLIMOM: Ako želite rashladiti prostor u kojem je dijete, evo na što valja obratiti pozornost

Autor Sanja Matasić

Ni bebama nije ugodno po vrućini, ali kako koristiti klimu?

 beba spava Izvor: Shutterstock

Kako su bebe osjetljive na promjene temperature, vjerojatno se pitate treba li ih tijekom ljetnih vrućina izlagati klima uređaju. U načelu, klima uređaj ne može štetiti vašoj bebi ako ga koristite na pravilan način.

1. Dobra priprema

Prije nego što uključite klimu, prozračite prostoriju u kojoj boravi beba. Potom, zatvorite prozore, ali vrata ostavite otvorena, da zrak može cirkulirati po cijelome stanu.

2. Pazite na temperaturu

Dok je dijete budno i aktivno, temperatura u stanu ne bi trebala biti niža od 23 stupnja. Opće je pravilo da razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala bitit veća od 10, odnosno 8 stupnjeva tijekom razdoblja bebina spavanja.

3. Redovito čistite filtere

Redovito čišćenje filtera vrlo je važno kako biste spriječili pojavu bakterijskih infekcija. Upotrebljava li se klima-uređaj svakodnevno, stručnjaci preporučuju da filtere valja čistiti svaka dva tjedna. Nakon što ih skinete, dovoljno ih je oprati u mlakoj vodi, dobro osušiti i vratiti natrag.

4. Neka puše ‘prema gore’

Pripazite da beba ne bude izravno na udaru zraka iz klima-uređaja. Stoga, podignite krilca, ali pritom i pripazite u kojem se smjeru odbija klimatizirani zrak da ne bi ponovno bio usmjeren na dijete.

 mama kapa nos Izvor: Shutterstock

5. Koristite fiziološku otopinu za nos

Kako zrak iz klima-uređaja suši sluznicu bebina nosa, ukapajte joj malo fiziološke otopine, pogotovo ako primijetite da teže diše na nos.

6. Uključite odvlaživanje

Ako je u prostoru previsoka temperatura, prvo prostor rashladite, a potom podesite klimu na funkciju odvlaživanja. Jednom kad smanjite vlažnost zraka i temperatura od 26, 27 stupnjeva bit će prihvatljiva.

7. Oprezno prilikom izlaska!

Ako namjeravate s bebom izaći van, sat vremena prije izlaska isključite klima-uređaj da bi se bebino tijelo postupno naviklo na višu temperaturu.

Da bi vašoj bebi bilo ugodno, rashladite prostoriju tako da temperatura u njoj bude ugodna (ponavljamo, nikako niža od 23 stupnja!) I, ako doji, dajte joj češće podoje, a ako je na adaptiranome mlijeku, ponudite joj i vodu, jer je za vrućih dana hidratacija vrlo važna.

Možda će vas zanimati

Najnovije