Učenje govora postupan je proces koji počinje osnovnim komunikacijskim vještinama kao što su grgljanje i gugutanje. Većina beba to može učiniti do trećeg mjeseca života. Međutim, svaka beba je jedinstvena i razvija se svojim tempom. Dakle, vremenski okvir kada će izgovoriti 'mama' ili 'tata' može se razlikovati.

U kojoj dobi bebe obično izgovore 'mama' i 'tata'?

Ove, za roditelje tako drage riječi bebe obično izgovore do dobi od devet mjeseci. To je prosječna dob za postizanje prekretnice u razvoju govora i ne znači da će sve bebe izgovoriti te riječi baš s devet mjeseci. Neka bi ih dojenčad mogla izgovoriti ranije, dok će nekima trebati i nekoliko mjeseci.

'Mama' ili 'tata': što je prvo?
Ne postoji pravilo hoće li beba prvo reći 'mama' ili 'tata' iako je veća vjerojatnost (govorimo o statistici) da obično prvo može reći 'mama'. Zašto? Bebi je obično lakše izgovoriti suglasnički zvuk 'M' jer već do dobi od šest mjeseci, dok guguće, koristi zvuk 'Mmm'. Bebe također mogu izgovarati samoglasničke slogove, kao što su 'Ah' i 'Eh'.
Tako do dobi od devet mjeseci, beba nauči zvuk 'Mmm' sa samoglasnikom 'A' kako bi izgovorila 'Mama'. Neke bebe također spajaju samoglasnik 'A' sa zvukom 'T' kako bi izgovorile 'Tata'.

Kako im se poboljšavaju govorne vještine i jačaju orofacijalni mišići, postaju bolje u izgovaranju različitih suglasničkih slogova. Dakle, većina beba može reći i 'mama' i 'tata' do dobi od 12 mjeseci.

Znaju li koje značenje stoji iza 'mama' i 'tata'?
Većina beba može razumjeti značenje riječi i ispravno pripisati 'mama' i 'tata' pravom roditelju do dobi od 12 mjeseci. Neke bebe mogu razumjeti značenje riječi, odnosno nauče da se te riječi koriste za primarne skrbnike - roditelje. Međutim, nije neuobičajeno da koriste riječi naizmjenično za označavanje roditelja ili bilo koga drugog. Kako bebin kognitivni razvoj napreduje, postaju bolje u razumijevanju imenica i mogu pamtiti imena. Jednogodišnjak bi čak mogao pokazati na pravi predmet ili osobu kada mu spomenete ime. Stoga, obično do dobi od 12 mjeseci bebe izgovore 'mama' i 'tata' s ispravnim razumijevanjem njihovih značenja.

Kako potaknuti bebe da kažu 'mama' i 'tata'?

Svaka beba je drugačija i može postići prekretnicu u drugačijoj dobi. Ipak, možete isprobati razne aktivnosti i vježbe kako biste pomogli bebi da postigne ovu govornu prekretnicu. U nastavku su navedene neke metode za poboljšanje djetetova jezika i komunikacijskih vještina, potičući tako bebu da postupno izgovara 'mama' i 'tata'.

Naučite dijete imena predmeta i ljudi: Jedan od najboljih načina da bebu naučite imenima i drugim imenicama je da pokažete na predmet i date mu ime. Dok se igrate, pokažite na igračku i izgovorite naziv. Kada vaš kućni ljubimac prođe, pozovite ga po imenu. Kako beba odrasta, možete koristiti riječi za označavanje roditelja izgovarajući rečenice poput: 'Gdje je tata?' i 'Vidi, to je mama.' Naučit će povezati zvuk s tom osobom i postupno shvatiti da se koristi za označavanje te osobe.

mama čita bebi
Shutterstock 

Čitajte bebi: Sjednite sa svojom bebom, položite dječju knjigu i čitajte je naglas. Obavezno pokažite na različite slike i imenujte ih. Sljedeći put kada budete čitali istu knjigu, pokažite na sliku i zamolite dijete da izgovori ime. Ova aktivnost pomaže bebi da nauči i zapamti nazive različitih predmeta, postavljajući temelje za korištenje riječi, kao što su 'mama' i 'tata'.

Foto album 'Mama' i 'Tata': Napravite album sa slikama majke i oca. Sjednite s bebom i recite 'mama' i 'tata' dok pokazujete slike. Bebu također možete potaknuti pitanjem: 'Tko je ovo?' dok pokazuje na sliku.

Igrajte skrivača: To je jedna od najboljih igara za poboljšanje govornih i jezičnih vještina bebe. Neka majka sjedi s bebom, dok se otac skriva iza zavjese. Potaknite dijete pitanjem: 'Tko je to iza zavjese?'. Ohrabrite ga da odgovori. Možete postavljati pitanja, poput: 'Je li to tata?'. Neka otac odmakne zavjesu i uzvikne: 'To je tata!'. Igrajte redovito igru skrivača kako biste postupno poboljšali djetetove vještine.

Pjevajte pjesmice: Glazbena priroda pjesmica i rima, mogla bi olakšati mališanu pamćenje novih riječi i razumijevanje njihova značenja. Možete birati između mnoštva klasičnih dječjih pjesmica ili stvoriti vlastite pjesme koje uključuju 'Mama' i 'Tata' u stihovima.

Vodite razgovore: Bebe počinju reagirati na zvukove do dobi od šest mjeseci. Čak se mogu odazvati na svoje ime sa osam do devet mjeseci. Iskoristite ovo postignuće za podučavanje riječi i imenica kroz razgovore. Postavljajte pitanja bebi i pričekajte dok ne odgovori. Reagirajte na njihov odgovor, čak i ako je to samo gugutanje. Kada dijete primijeti odgovore, vjerojatnije je da će započeti razgovore s roditeljima.

Pohvalite dijete: Cijenite i pohvalite svog mališana nakon što nauči pravilno koristiti riječi 'mama' i 'tata'. Odgovorite brzo i pozitivno svaki put kada vas zove 'mama' ili kada oca pozove 'tata'. Stalna pohvala riječima i maženjem, izvrstan je način za jačanje govornih i jezičnih vještina beba.

Zapamtite da je svaka beba drugačija i u redu je da postigne prekretnice u različitoj dobi, nevezano za postignuća svojih vršnjaka.
Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi s razvojnim prekretnicama ili komunikacijskim vještinama svoje bebe, ne ustručavajte se o tome razgovarati s pedijatrom.