Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETE VAS JE DOSLOVNO 'ISISALO': 6 isprobanih načina kako da vratite grudima onaj stari sjaj

Mame se često jedna drugoj žale da su im se grudi opustile nakon što su prestale dojiti. Ipak nešto možete učiniti da bi vam se obnovilo vezivno tkivo i učvrstila koža

 grudi nakon dojenja Izvor: Shutterstock

Osim što u postaprtumu dolazi na red i borba za povratak na onu težinu prije trudnoće, opuštene grudi još su jedan od problema s kojim se mame suočavaju, a koji pogotovo dolazi do izražaja nakon što prestanu s dojenjem.

No opuštanje grudi bi se dogodilo i kada ne biste dojili bebu, jer ovaj proces zapravo počinje s trudnoćom, samo biste to primijetili puno ranije, već nekoliko tjedana nakon poroda.

Naime, tijekom trudnoće, ligamenti, koji pričvršćuju grudi na mišić i nalaze se ispod kože dojke, kroz i oko tkiva dojke (a nazivaju se Cooperovi ligamenti) rastežu se zajedno s kožom. Time se izravno povećava veličina grudi i tijelo se priprema za dojenje. Ova dodatna napetost na ligamentima, koji gube elastičnost, uzrokuje spuštanje i opuštanje grudi.

Nakon što se beba rodi, dolazi do još jedne promjene u grudima - počinje proces laktacije i dojenje. Mliječni se kanalići aktiviraju i pune mlijekom. Grudi postaju teže, čime se ligamenti još više rastežu. Nakon što je rutina dojenja postavljena, veličina grudi vraća se na onu tijekom trudnoće i održava se sve dok beba doji. Dakle, vaše grudi su veće nego prije trudnoće, što doprinosi procesu opuštanja.

Postoji i prirodni proces starenja kojem je izložena koža, a i način života, koji nemaju veze niti s trudnoćom niti s dojenjem, a doprinose spuštanju i opuštanju grudi.

Ipak, postoje načini kako da poboljšate izgled dojki nakon dojenja jer što su bolje prokrvljeni koža i vezivno tkivo, tim su jači prsni mišići, a samim time je i ljepši oblik dojki.

Što možete učiniti za svoje grudi?

1. Nosite grudnjak
Nosite grudnjak cijelo vrijeme dok dojite, čak i kada spavate. To će zasigurno pomoći grudima da se uspješno bore protiv gravitacije te će biti u pravilnom položaju. Uvjerite se da je grudnjak dobre kvalitete i odgovarajuće veličine, a dok dojite koristite specijalizirane grudnjake za dojilje.

 grudnjak za dojenje Izvor: Shutterstock

2. Ispravan položaj tijekom dojenja

Dok dojite, sjednite ravno i opušteno. Izbjegavajte naginjanje kako biste nahranili bebu; umjesto toga, upotrijebite potporu, poput jastuka, da podignete bebu do razine grudi. No i dok hodate ili sjedite, pokušavajte zadržati ravan položaj kralježnice.

3. Počnite vježbati čim prije!
Liječnik će vas uputiti kada ste spremni za vježbanje. Redoviti treninzi pomoći će vam da izgubite višak kilograma nakupljenih tijekom trudnoće, ali i u jačanju mišićnog tonusa. 

Prsne mišiće najbolje ćete napipati ako stisnete šake jer ćete tada moći osjetiti kako je očvrsnula pazušna šupljina. Same dojke nemaju mišiće jer se sastoje od mliječnih žlijezda te vezivnog i masnog tkiva. Možete početi laganim vježbama poput hodanja, plivanja ili joge. No pripazite da ne gubite težinu prebrzo jer će to rezultirati opuštenom kožom.  

Evo nekih vježbi koje možete izvoditi svakodnevno, a nisu preteške. 

Stisak: Stanite uspravno, ruke sklopite ispred sebe kao za molitvu, a laktove izbacite prema van. U ovakvom položaju stisnite dlanove jedan prema drugom, zadržite stisak 15 sekundi i pri tome pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta.

Istezanje: Stanite uspravno, međusobno isprepletite prste u ravnini prsnog koša, a laktove izbacite prema van. Sada "razvucite" ruke. Zadržite napetost 15 sekundi i pri tome mirno i pravilno dišite. Zatim opustite dlanove. Ponovite deset puta

Podizanje (s bučicama): Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stupnjeva. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred prsa. Sada podignite ruke deset centimetara pa ih ponovo lagano spustite. Ponovite tri puta s kraćim stankama između serija.

Leptir (s bučicama): Stanite uspravno s bučicom od jedne kile u svakoj ruci. Ispružite ruke i savinite ih za 90 stupnjeva. Podignite laktove u visini ramena, a da su pri tome podlaktice u ravnini i ispred prsa. Razmaknite podlaktice za otprilike 20 centimetara i potom ih ponovo primaknite. Ponovite tri puta s po 15 ponavljanja s kraćim stankama između serija.

4. Masirajte grudi
Ujutro otprilike jednu minutu, svaku dojku tuširajte izmjenično, kružnim pokretima toplom i hladnom vodom. Zadržite tuš po deset sekundi na jednoj, pa na drugoj dojci. Time ćete vježbati stijenke krvnih žila i ojačati vezivna tkiva. Još učinkovitiji je posebni nastavak za tuš s rotirajućim mlazom vode.

Malo ćete se duže trebati navikavati, no još je pouzdanije ako grudi umjesto hladnom vodom ohladite punom šakom ledenih kuglica (savjet: oble kuglice bez rubova dobit ćete hlađenjem vode u posebnim vrećicama). Radi ledenog šoka stisnut će se pore na koži, a istodobno će se potaknuti prokrvljenost i opskrba stanica energijom.

5. Nanosite hidratantnu kremu
Održavanje vlažnosti kože važno je da ona bude gipka i elastična. Birajte hidratantne kreme bogate vitaminom E, koje sadrže kakao maslac ili shea maslac, te ih obilno nanesite na dojke dva puta dnevno.

Zagrijte kremu rukama, počnite manjim kružnim pokretima s donje strane dojke, potom kružite iznad bradavica (same bradavice preskočite) i zatim prijeđite rukama sa strane. Na kraju lupkajući vrhovima prstiju izmasirajte cijeli dekolte čime ćete potaknuti prokrvljenost, a djelatne tvari će brže ući u tkivo.

6. Birajte pravu hranu
Odaberite prehranu bogatuproteinima i složenim ugljikohidratima. Jedite puno voća i povrća. Prehrana bogata soli može uzrokovati pretjerano natezanje vezivnog tkiva jer će tkivo zadržavati vodu. Za razliku od toga, kolagenska vlakna koja daju čvrstoću ojačat će pomoću vitamina C (primjerice, iz kivija).

Možda će vas zanimati

Najnovije