Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBLEMI S PUBERTETOM: 8 načina da disciplinirate svog tinejdžera 

Adolescentske godine su prepune 'burnih' reakcija, pogotovo u odnosu roditelj-dijete

 razgovor s tinejdžerom Izvor: Shutterstock

Disciplina u odgoju tinejdžera nažan je segment odgoja jer je to doba kada mogu krenuti na hvale vrijedan životni put ili se potpuno izgubiti. Kao roditelji, morate ih voditi i pomoći im da postanu najbolja verzija sebe.
Međutim, različiti roditelji, različito definiraju disciplinu. Za neke roditelje riječ je o praćenju svega što njihova djeca rade, dok za druge se radi o potpunom povjerenju u djecu i davanju apsolutne slobode da uče na vlastitim pogreškama i samo povremenome provjeravanju.

Budući da tijekom adolescencije djeca počinju razvijati ideje i formirati vlastita mišljenja, oba su pristupa ispravna. Ipak, ovisno o obiteljskom uređenju i očekivanjima, odaberite onaj koji vam najbolje odgovara.

Tipično tinejdžersko ponašanje

Malom djetetu vi ste uzor, i oni s vama dijele svaki detalj u svome životu. Međutim, kada uđu u tinejdžerske godine, počinju sve više vjerovati prijateljima.

 tinejdžeri u razredu Izvor: Shutterstock

Iako se u nekim aspektima ponašaju odgovorno, mogu biti tvrdoglavi i ponekad izazivati bijes. Također, može doći do sukoba mišljenja.

Ako tinejdžer više voli provoditi vrijeme sa svojim prijateljima i neke aspekte svog života držati podalje od vas, nemojte klonuti duhom, jer je to sasvim normalno.

Kako disciplinirati svog tinejdžera na pravi način?

Discipliniranje tinejdžera ključno je kako bi se njihovo promjenjivo ponašanje držalo pod kontrolom. Bez discipline, dijete bi moglo prihvatiti loše navike i podleći pritisku vršnjaka.
Evo nekoliko pozitivnih načina disciplinirati svoje dijete:

1. Prizemljite ih, ali razumno!
Prizemljenje djece je vjekovna tehnika discipliniranja. Mogli biste ga koristiti kao posljednju opciju. Nemojte to činiti zbog sitnih razloga, ali ako nastave tulumariti do kasno u noć, unatoč uzastopnim opomenama, ili ako izostaju iz škole i lutaju uokolo, zaslužuju snositi neke posljedice.

2. Ukinite privilegije
Ako tinejdžer vašu ljubav i brigu uzima zdravo za gotovo, vrijeme je da ga naučite vrijednostima luksuza u kojem uživa. Međutim, prije nego što mu ukinete privilegije, provjerite jeste objasnili zašto to radite. Inače bi to moglo dovesti do lažnih pretpostavki i snažnog protesta.

3. Tvoja kuća, tvoja pravila
U redu je da vaš tinejdžer povremeno donosi odluke i upravlja svojim životom. Ali, previše svega može biti štetno. Ako ne poštuje vaša pravila i ismijava vas jer mu govorite što je ispravno, a što pogrešno, vrijeme je da postavite pravila. Dajte mu do znanja da je ste ipak vi gazda i da se mora ponašati prema pravilima.

4. Neka se suoče s posljedicama
Iskustvo je najbolji učitelj. Ponekad je najbolje dopustiti tinejdžeru da se suoči s posljedicama svojih postupaka. Međutim, pobrinite se da iz tog iskustva nauči vrijednu životnu lekciju. Također, razgovarajte s njim i pokušajte razumjeti njegovu stranu priče.

5. Nemojte naređivati
Tinejdžeri se obično pobune i protestiraju kada im naređujete. Na primjer, ako kažete: 'Reci mi kamo ideš?', vjerojatno će se naljutiti i otići. Međutim, ako kažete: 'Brinem se za tebe, bilo bi mi lakše da mi kažeš kamo ideš', moglo bi rezultirati pozitivnim ponašanjem.

6. Neka isprave pogreške
Drugi način da disciplinirate tinejdžera jest da mu date priliku da ispravi svoje pogreške. Ako je nekoga povrijedio ili nešto oštetio, smislite plan kako da se 'iskupe'. To bi moglo biti ispričavanje osobi koju je povrijedio ili rad kako bi nadoknadio štetu. To će ga potaknuti da razmisli o svojim postupcima i njihovim posljedicama.

7. Dajte im više odgovornosti
Želite da tinejdžer shvati vrijednost nečega? Dajte mu više odgovornosti. Na primjer, frkće i radi grimase jer mu se ne sviđa večera. Zadužite ga da skuha večeru za cijelu obitelj ili ga zamolite da kupuje namirnice cijeli tjedan. To će im pomoći razumjeti vašu borbu i žrtvu.

8. Sprijateljite se s njima
Ovo možda ne zvuči kao disciplinska strategija, ali čini više od samog discipliniranja. Prijateljstvo s djetetom, tinejdžerom, pomoći će vam da steknete njegovo povjerenje. Pokušajte provoditi vrijeme s njim i dajte mu osjećaj da poštujete i razumijete njegove osjećaje. Ako postoji aktivnost u kojoj oboje uživate, to je najbrži put do prijateljstva.

Uobičajeni izazovi tijekom discipliniranja tinejdžera

Discipliniranje tinejdžera nije lak posao. Bit će svađa, lupanja vratima i još mnogo toga, jer sve je to sastavni dio adolescencije i morate pronaći način da svladate sve te izazove.

Tvrdoglavost
Možete reći tinejdžeru da pospremi svoju sobu. Međutim, rijetko će poslušati te pokazuje tvrdoglavost. Ipak, morate naći načina da to učini. Možda će ispočetka negodovati, ali polako bi dijete moglo shvatiti vaše razloge i početi pospremati a da ga ne opominjete.

Testiranje granica
Tinejdžeri su skloni izazovima i testiranju granica. Mogli bi vas početi iskorištavati kako bi postigli ono što žele. Mogu se posvađati s vama ako odbijete da prenoće kod prijatelja. Ne dopustite da vam stvari izmaknu iz ruku. Ako osjetite da testiraju granice, jasno im recite koja su vaša očekivanja i dajte im do znanja da se moraju držati plana.

Uspoređivanje s drugima
Tinejdžeri su skloni uspoređivati svoje živote sa životima svojih prijatelja. Mogli bi vidjeti samo ono što žele i vjerovati da njihovi prijatelji imaju život bez ograničenja. Kad god se vaše dijete pokuša uspoređivati s drugima, recite mu da svaka obitelj ima svoja kućna pravila koja se moraju poštivati. Također, objasnite im da ne vide širu sliku.

Temperirane bombe
Zbog naleta hormona ili njihova karaktera, tinejdžeri imaju tendenciju eksplodirati zbog najmanje sitnice. Ne dopustite da takvo ponašanje eskalira. Prestanite razgovarati s njima i izađite iz sobe. Ako vas slijede, recite im da ste spremni na razgovor tek kada se smire.

Borba za moć
Čim djeca zakorače u adolescenciju, osjećaju se odraslima. Međutim, vi kao roditelji znate koliko mogu biti naivni. Bit će borbe za moć. U takvim trenucima nemojte se svađati s njima niti im govoriti koliko su u krivu. Postavite određene granice i naučite ih da poštuju ljude i prostor na način na koji bi htjeli da netko poštuje njihov.

Tinejdžerko razdoblje je zbunjujuće vrijeme kada vaša djeca možda ne znaju kako krenuti naprijed, ali su previše ponosna da bi to priznala. Kao roditelju, vaša je dužnost dati im slobodu da se izraze bez straha od osude. Nemojte biti autoritativni ili pretjerano strogi jer to može dovesti do toga da vaš tinejdžer postane buntovnik i odabere pogrešan put u životu. Isprobajte navedene savjete i pomozite im da sigurno i pozitivno prođu kroz tinejdžersku fazu života.

Možda će vas zanimati

Najnovije