Prva je riječ vaše bebe uzbudljiva prekretnica, kako za dijete tako i za vas. Dok s nestrpljenjem slušate djetetove prve riječi i fraze, može vam se učiniti da druga djeca istih godina pričaju bolje od vašeg.  ‘Vremenski okvir svakog djeteta je različit’, kaže Leanne Sherred, logopedinja, predsjednica i suosnivačica Expressable, online platforme za govornu terapiju.

Receptivni jezik i ekspresivni jezik

Kako se razvijaju govorne i jezične vještine, djeca bi trebala pokazati napredak i u receptivnom jeziku (razumijevanju onoga što im se govori) i u ekspresivnom jeziku (prenošenje želja, potreba i misli). ‘Važno je da roditelji budu informirani o uobičajnim  prekretnicama govora i o tome postiže li njihovo dijete ciljeve komunikacije koji se očekuju od njegove dobi. Ova mjerila mogu pomoći roditeljima da utvrde je li njihova beba na dobrom putu ili će joj trebati dodatna pomoć’, objašnjava Sherred.

Jezične vještine beba od 0 do 3 mjeseca

Čini se da novorođenčad i mala djeca ne rade ništa drugo osim što jedu, spavaju i ‘kakaju’, ali razvoj govora i jezika zapravo počinje danom rođenja, mnogo prije nego što dijete izgovori prve riječi. Neverbalna komunikacija, poput brbljanja, gestikuliranja, smješkanja, mahanja, pa čak i reagiranja na zvukove, dobri su pokazatelji djetetova napretka.

Receptivni jezik: Dojenčad bi trebala pokazivati ​​znakove sluha, poput prepoznavanja glasa poznate osobe.

Ekspresivni jezik: Bebe bi također trebale testirati vlastiti glas plačući i gugućući. Kako rastu, počet će reagirati na različite vrste zvukova i povećavati raznolikost zvukova koje proizvode, posebno kada se s njima razgovara.

Jezične vještine beba od 3 do 12 mjeseci

Toliko se toga može dogoditi u razdoblju od devet mjeseci. ‘Djeca uče jezik upijajući i komunicirajući sa svijetom oko sebe – i nitko ne provodi više vremena s vašim djetetom od vas!’, kaže Sherred. ‘Prepričavanje vašeg dana naglas pruža djeci stalnu izloženost prizorima i zvukovima te im pomaže da počnu stvarati veze između riječi i stvarnog svijeta.’

Receptivni jezik: Do 1. godine djeca bi trebala pokazati znakove jednostavnih receptivnih jezičnih vještina koje uključuju prepoznavanje jednostavnih riječi, reagiranje na njihovo ime, gledanje ono što pokazujete, igranje jednostavnih igara i sudjelovanje u kratkim aktivnostima i pričama.

Ekspresivni jezik: Djeca do 1. godine često brbljaju ponavljajuće slogove poput ‘bababa’ ili ‘mamama’ i gestama izražavaju ono što žele. Obično mogu pokušati ponoviti vaše riječi i možda će imati samo nekoliko riječi u svom rječniku do kraja prve godine.

Jezične vještine beba od 12 do 24 mjeseca

Redovite rutine koje uključuju igru, čitanje i pjesmice, mogu potaknuti pozitivno okruženje za razvoj jezika.

Receptivni jezik: U dobi od 1 do 2 godine, djeca će početi imenovati ​dijelove tijela, odgovarati na jednostavne upute i pitanja, a na pitanja odgovarati pokazujući poznate slike i predmete.

Ekspresivni jezik: Ovo je također doba kada djeca počinju obogaćivati svoj rječnik, posebno oko 18 mjeseci do 2 godine. Do druge godine života, uobičajeno je da djeca imaju oko 50 riječi. Također, počet će koristiti fraze i pitanja od dvije riječi, a mogu stvarati i zvukove životinja poput 'moo' i koristiti zamjenice, poput 'moje'.

Što ako moje dijete ne brblja ili ne govori kako bi trebalo?

Ako primijetite da vaše dijete ima poteškoća u izražavanju svojih želja i potreba ili zaostaje za drugom djecom svojih godina, trebali biste razgovarati sa svojim pedijatrom ili logopedom.

Mnogi čimbenici mogu pridonijeti tome da dijete ne dosegne govorne točke na vrijeme, a važno je zapamtiti da izostanak razvojne prekretnice ne mora nužno ukazivati ​​na govorno-jezični poremećaj. ‘Govorne i jezične navike s vremenom postaju sve ukorjenjenije, a pogreške se teže ispravljaju što duže traju. Što prije vaše dijete dobije pomoć, to će više napredovati’, objašnjava logopedica Sherred.

Ako  imate nedoumice, odmah se obratite svom pedijatru. Poteškoće sa sluhom u ranoj dobi mogu na različite načine znatno utjecati na razvoj djeteta. Imajte na umu da djeca, koja prođu testove sluha kao bebe, i kasnije mogu razviti probleme sa sluhom.

Kako potakneti razvoj govora?

Postoji više načina na koje roditelji i skrbnici mogu pomoći u razvoju govora djeteta.

Gledajte dijete dok razgovarate. Djeca uče promatranjem i oponašanjem. Dopustite im da vam vide lice dok ispuštate prve zvukove. Usredotočite se na zvukove u ranom razvoju kao što su b, p, d, m i samoglasnike. Pjevajte im. Redovito pjevajte s djetetom i potaknite ga da se pridruži zabavi. ‘Djeca vole glazbu, posebno ako uključuje pokrete i pomaže u poučavanju ritma jezika’, kaže Sherred.

Dijete će naučiti da geste i riječi dobivaju reakcije, što je važan koncept za vještine rane komunikacije.

Jezik modeliranja. Ova jednostavna tehnika uključuje korištenje jezika koji je jedan korak iznad trenutne razine vještine vašeg djeteta. ‘Ako dijete plače kako bi iskazalo svoje želje i potrebe, počnite gestikulirati ili pokazivati ​​na željenu stavku. Ako već gestikulira, ali ne vokalizira, počnite koristiti pojedinačne riječi (poput ‘šalice’). Ako koristi jednu riječ, počnite kombinirati dvije riječi u jednostavne izraze (poput 'sok molim' ili 'želim')’, napominje Sherred.

Igra s djetetom jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za promicanje njegova govora i jezičnog razvoja. Dok se igrate, počnite koristiti igračke s realnom namjenom (poput razgovora na telefon za igru), pronađite prilike za vježbanje zvukova (recite ‘vroom, brrrm’dok vozite autić ili ‘vau, vau’ kada se igrate sa psom) i slijedite interese djeteta.

Čitajte djetetu. Čitanje je izvrstan način za poticanje ranih komunikacijskih i pripovjednih vještina, kao i zdrave aktivnosti povezivanja vas i vašeg djeteta. Čitanje poboljšava mnoge temeljne cjeloživotne vještine – poput rječnika, razumijevanja i pismenosti – i ključno je za akademski uspjeh. ‘Počnite jednostavnim slikovnicama i s vremenom prijeđite na knjige s riječima’, predlaže logopedica Sherred.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Profimedia