Svaka trudnica mašta o trenutku kada će prvi put vidjeti svoju bebu, a mnoge djevojke i žene zamišljaju trenutak kao iz filma - savršeno malo lice, ružičasta kosa, nježna koža i blistave oči. No istina je često daleko od toga, što će potvrditi i mnoge majke koje su se začudile porodu.

Ne brinite, moglo bi biti čudno, možda smiješno, ali sve je to normalno! Evo kako beba izgleda pri rođenju i tijekom prvih nekoliko tjedana!

1. Oblik glave

Glava bebe rođene prirodnim putem često će izgledati asimetrično, jer prolaz kroz porođajni kanal "komprimira" kosti lubanje koje se još nisu srasle. Bebe rođene carskim rezom često imaju zamjetno zaobljene glave jer nisu prošle kroz kanal. Ne brinite, oblik glave vaše bebe će biti ispravan za nekoliko dana.

2. Boja kože

Novorođenče će biti crveno ili čak ljubičasto, ali čim udahne, koža će mu početi mijenjati boju. Moguće je da će ruke i stopala izgledati još tamnije, zbog razvoja cirkulacije. Bebina jetra još uvijek nije u potpunosti zrela, pokušava se riješiti starih crvenih krvnih stanica zbog kojih lice može izgledati žućkasto. Ovaj problem će proći u roku od tjedan dana, ali ako nije tako, ipak se obratite liječniku.

Beba na porođaju
Shutterstock 

3. Zašto beba ima dlake?!

Očekivali ste malo kose, ali ne i da beba ima dlakave ruke, ramena, pa čak i leđa. U maternici se najprije razvija lanugo, to su prvi madeži koje stvaraju folikuli i mogu zabrinuti mame kada ih primjete. Češći su kod nedonoščadi, no lanugo se javlja i kod nedonoščadi. U svakom slučaju, pasti će za otprilike mjesec dana.

4. Natečene grudi

Beba nakon izlaska iz maternice prolazi kroz hormonalne turbulencije, što može uzrokovati oticanje grudi i kod djevojčica i kod dječaka. Nije razlog za brigu, prolazi samo od sebe.

5. Koža

Bebina se koža u prvim tjednima može ljuštiti, jer je mjesecima provela u tekućini, a sada je iznenada izložena zraku koji se isušuje. Bebu možete mazati blagim kremama bez mirisa, a ako vas brine jako suha koža ili osip, obratite se liječniku.