Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZAZOVNO JE, ALI MOGUĆE: Kako nastaviti s dojenjem nakon povratka na posao?

Autor Sunčica Got

Povratak na posao ne mora značiti prekid dojenja

 izdajanje.jpg Izvor: Shutterstock

Iako većina majki na roditeljskom dopustu ostaje do djetetovog prvog rođendana, neke se na posao vraćaju puno ranije, bilo da je riječ o osobnoj želji ili financijskoj situaciji. Mnoge od tih majki žele nastaviti dojiti svoju djecu, a povratak na posao može zakomplicirati tu misiju. Ovi savjeti mogli bi vam olakšati tranziciju i pomoći da kombinirate i jedno i drugo.

Pokušajte dogovoriti fleksibilno radno vrijeme

Provjerite sa svojim poslodavcem postoji li mogućnost rada od kuće ili fleksibilnog radnog vremena ako je riječ o poslu koji to dozvoljava. Ako vam je to opcija, dogovorite s poslodavcem da svakih nekoliko sati odlazite s posla kako bi nahranili dijete koje je na čuvanju.

Uspostavite dojenje prije povratka na posao

Ako je vaša beba stara tek nekoliko tjedana, a nemate drugu opciju nego se vratiti na posao, to će biti prilično izazovno budući da se u ovom razdoblju dojenje tek uspostavlja. Ako je moguće, pokušajte odgoditi povratak barem dok se ne uspostavi dojenje, a ako nije, onda računajte da ćete se na poslu trebati izdajati nekoliko puta kako biste potaknuli proizvodnju mlijeka te pripremili mlijeko za bebu.

 beba pije mlijeko.jpg Izvor: Shutterstock

Ne uvodite bočicu prerano

Fokus bi vam trebao biti na uspostavljanju dojenja pa čak i ako planirate povratak na posao s bebinih šest mjeseci, nema potrebe da se krenete izdajati i bebu hraniti bočicom s njezina dva tjedna. Nekoliko tjedana prije povratka na posao je dovoljno za navikavanje na bočicu. Veći je problem ako se beba uspavljuje isključivo uz dojenje. Postepeno počnite prepuštati uspavljivanje partneru kako bi se dijete opustilo i naučilo usnuti uz druge ljude.

Pripremite se za zahtjevnije noći

Kad se vratite na posao i na dulje vremena odvojite od bebe, vjerojatno će noćni podoji biti učestaliji i duži, pogotovo u prvih nekoliko tjedana nakon vašeg povratka. Ono što je dobro je da su razine prolaktina, hormona koji utječe na proizvodnju mlijeka, noću veće pa će vam to pomoći u održavanju proizvodnje, iako može biti iscrpljujuće s obzirom na novi životni raspored.

 Kako se majčino mlijeko mijenja prema potrebama djeteta Izvor: Shutterstock

Dojenje je puno više od hranjenja

Djeca ne sišu samo zato da bi jela već da bi se utješila i povezala s vama. Čak i ako trebate uvesti adaptirano mlijeko u nekom trenutku, pokušajte nastaviti s dojenjem kad ste zajedno.

Možda će vas zanimati

Najnovije