Rad od kuće uz djecu nekim roditeljima može zvučati kao nemoguća misija dok je za neke to jedina opcija. Mama Chauntel Brusie freelancerica je koja ima iskustva u radu od kuće, i to u društvu djece. Za Mommy Nearestpodijelila je nekoliko korisnih savjeta koji joj pomažu da odradi dnevne zadatke na poslu uz brigu o djeci.

Očekujte prekidanja

U ovakvoj situaciji morate biti spremni na to da neće sve ići onako kako ste zamislili. Ovisno o dobi djece, dogovorit ćete određena pravila i očekivanja no očekujte da će vas djeca prekidati svako toliko. U tim trenucima duboko udahnite i pokušajte se ne frustrirati prekidanjima već odgovoriti na njihovu potrebu i nastaviti s poslom.

Pripremite užinu na vrijeme

Prekidanja možete minimalizirati tako da predvidite što bi vas djeca u danu mogla tražiti, a da ne mogu napraviti samostalno. U nekom će trenutku sigurno poželjeti nešto gricnuti pa je dobro da im na dostupnom mjestu pripremite voće, jogurt, ili uobičajenu hranu koju jedu za užinu, tako da je sama mogu uzeti kad ogladne.

Kako organizirati rad od kuće uz djecu
Shutterstock 

Pozive obavljajte u hodu

Telefonski pozivi uz djecu mogu biti izazovni pa Chauntel savjetuje da ih obavljate u šetnji. Bilo da imate todlera ili predškolca, a čeka vas važan poslovni poziv, izađite u park ili šetnju, dijete stavite u kolica ili neka vozi romobil dok se krećete prema odredištu.

Kućanske poslove ostavite za kasnije

Teško je biti stalno u kući i ne obratiti pozornost na prljavo suđe ili rublje koje se gomila. Moguće je da će vam nered oduzimati fokus i da ćete ga poželjeti srediti, no za vrijeme radnog vremena tome se trebate oduprijeti. Suđe može čekati, a sve dodatne distrakcije od posla, trebate pokušati eliminirati.

Najvažnije zadatke obavljajte kad ste najkoncentriraniji

Prioritete u poslu obavljajte u vrijeme dana kada imate najviše energije i kada vas djeca najmanje trebaju. Ako je to jutro, pokušajte se ustati prije djece i najvažniji dio posla odraditi dok oni još spavaju. Zadatke koji ne traže vašu punu pažnju, ostavite za kasnije.

Mudro koristite ekrane

Sigurno ćete biti u iskušenju svako toliko djeci upaliti crtić ili tablet, ali tome se trebate oduprijeti. Brojni su načini na koji djecu možete zabaviti, a ekrane čuvajte za situacije u kojima zaista nemate drugu opciju i važno vam je da dobijete mir na neko vrijeme.

Pripremite im aktivnosti za igru

Ako vaša djeca trebaju ideje za igru, preduhitrite ih i pripremite im nekoliko kreativnih aktivnosti koje će ih zabaviti. Pritom vodite računa da u svim aktivnostima mogu sudjelovati samostalno i da ne trebaju vašu pomoć u izradi. Ovisno o njihovoj dobi, to može biti plastelin, rezanje i lijepljenje, izrada šatora od deka i jastuka ili nešto po njihovoj želji.

dijete se igra legićima
Shutterstock 

Ne pokušavajte multitaskati

Ovaj savjet može zvučati čudno budući da rad od kuće s djecom i jest jedno veliko multitaskanje no neka to bude jedini što ćete kombinirati. Nemojte tipkati po mobitelu, praviti popis za kupovinu, pregledavati društvene mreže, jednostavno se posvetite poslu, i djeci koliko vas budu trebala. Ostanite fokusirani za vrijeme radnog vremena.

Neka djeca 'rade za vas'

Djeca se ugledaju na vas i vole se osjećati korisnima pa je jedan od načina na koji ih možete zabaviti taj da ih uključite u svoj posao, kroz igru. Ako radite za stolom, neka dijete sjedne do vas i 'pomogne vam' nešto napisati, ispuniti obrazac, isprobati pečat na papirima. Možete mu dati mobitel i reći mu da vas fotografira ili snima dok radite, a

Ne borite se protiv toga

Ova situacija nije idealna i sigurno ćete se naći u teškim trenucima u kojima će vam se činiti da ste ni ovdje ni tamo, no što se više budete borili s tim emocijama, bit će vam teže. Pokušajte prihvatiti da je to vaša trenutna stvarnost i uzmite pauzu kad osjetite da vam je previše. Potražite pomoć kad vam je potrebna i dajte od sebe onoliko koliko možete.