Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD HRANJENJE NE IDE PO PLANU: Najveći izazovi kod izdajanja i kako se nositi s njima

Autor Jelena Pervan

Izdajanje, kao i dojenje, nosi svoje izazove i mnoge se žene moraju suočiti s njima.

 izdajanje.jpg Izvor: Shutterstock

Dojenje je prirodan proces, ali rijetko kada jednostavan. Mnogim je ženama potrebna edukacija i vrijeme za uspostavljanje dojenja, a isto vrijedi i za izdajanje. Iako se na prvu čini prilično jednostavno, čak i lakše od dojenja jer se sve odvija mehanički, izdajanje nosi svoje izazove. Portal What to Expect donosi prijedloge za rješenja najčešćih poteškoća u izdajanju.

Nedovoljno mlijeka

Nedovoljne zalihe mlijeka mogu značiti da ne izdajate dovoljno, izdajate odmah nakon što je beba dojila ili ne dojite između izdajanja. Male zalihe mlijeka možete imate i ako ne izdajate dovoljno dugo, ako koristite krivu izdajalicu ili ne pijete dovoljno tekućine.

Pokušajte se izdajati svaka tri do četiri sata ili više, ako je dijete novorođenče i sa sljedećim izdajanjem uvijek čekajte minimalno sat vremena. Izdojite se sat vremena prije dojenja kako bi bili sigurni da će beba dobiti sve što joj treba. Izdajalicu na dojci držite 15 do 20 minuta, iako nekim ženama treba i do 45 minuta, pogotovo u početku. Pijte dovoljno tekućine, ali izbjegavajte kofein.

 beba pije na bočicu Izvor: Shutterstock

Izdajanje vas boli

Izdajanje može biti neobično u početku, ali ne bi trebalo boljeti. Ako vas boli, moguće je da koristite izdajalicu krive veličine ili je usisavanje presnažno pa vas bradavice od toga bole.

Kad namještate dojku u košaricu, pripazite da je bradavica u centru tunela i da se može pomicati bez da se previše usisava areolu. Najjače usisavanje ne znači da ćete dobiti najviše mlijeka pa brzinu podešavajte prema osjećaju.Bolne bradavice pokušajte liječiti mazanjem mlijeka, čistim lanolinom te ih nakon svakog hranjenja pokušajte sušiti na zraku.

Slab refleks otpuštanja mlijeka

Ako osjećate prepunjenost u grudima, ali ne možete izvući dovoljno mlijeka izdajalicom, moguće je da imate slab refleks otpuštanja mlijeka. Čak i da imate idealnu izdajalicu, ona se ne može usporediti s bebom na dojci jer beba pomaže otpuštanje oksitocina što direktno djeluje na otpuštanje mlijeka.

Pokušajte se, prije izdajanja, opustiti uz omiljenu glazbu, duboko disanje ili blago istezanje. Izdajalicu pokušajte doživljavati kao vašu prijateljicu i pomoć u povezivanju s bebom. Ako se izdajate daleko od kuće, uvijek u blizini imajte neki bebin predmet ili gledajte njezine fotografije i snimke s mobitela kako se opustili i uprisutnili.

Beba odbija izdojeno mlijeko

Ako kombinirate dojenje s izdajanjem, moguće je da će neke bebe odbijati bočicu jer preferiraju dojku. Isprobajte različite veličine i oblike sisača kako biste pronašli onaj koji bebi najviše odgovara.

Ako netko drugi bebu hrani izdojenim mlijekom dok niste u blizini, ostavite mu svoju majicu koju beba može držati u blizini dok jede.

Možda će vas zanimati

Najnovije