Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONO ŠTO MAME NAJVIŠE ZBUNJUJE KOD DOJENJA: Kako znati da je beba dovoljno pojela?

Autor Sanja Matasić

Znakovi koji ukazuju na to da se beba najela.

 beba doji Izvor: Shutterstock

Mame koje doje, pogotovo ako su ‘početnice’ muku muče jednim pitanjem, a to je – kako znati da se beba najela. Grudi nisu baždarene i na njima nisu ispisani mililitri pa da možete sa sigurnošću reći ‘Eto, beba je pojela 60 ml, to je dovoljno.’

Iako ste možda čuli savjet da beba treba biti na dojci oko 20 minuta da bi se najela, to baš i nije tako. Vrijeme provedeno na dojci ovisi o tome sisa li dijete pravilno i s koliko snage ‘vuče’, odnosno je li aktivni sisač.

Gutanje i pravilan zahvat

Dijete koje dobiva zadovoljavajuću količinu majčinog mlijekadoji na karakterističan način. Beba počinje sisati brzim i neujednačenim pokretima vilice. Potom, do minute kasnije, pokreće se refleks otpuštanja mlijeka pa beba počinje gutati mlijeko. Uz ritmičke pokrete usana i obraza, blago joj se pomiču uši i koža oko sljepoočnica. Ako osluhnete, možete čuti kada beba proguta gutljaj mlijeka pa potom stanku pa opet gutljaj.

 mama mijenja pelenu Izvor: Shutterstock

Broj mokrih pelena i boja stolice

Prva bebina stolica zove se mekonij, tamne je boje i ljepljiva. Potom, nakon dva dana, dobiva zlatnožutu boju i kašaste je konzistencije. Novorođenče može imati stolicu nakon svakog podoja, a računa se da je normalno barem 3 - 4 pokakane pelene u dobi do 6. tjedana. Bebe starije od 5 dana trebale bi imati barem 6 mokrih pelena tijekom 24 sata, a one imaju težinu kao da ste u suhu pelenu izlili 2 žlice vode.

Možda će vas zanimati

Najnovije