Kada ste roditelje bebice u dobi do godinu dana, već sama pomisao na putovanje vjerojatno vam stvara nervozu u želucu. Neka djeca odmah zaspu, a neka se bune u sjedalici i naradije bi sjedila nekome od roditelja u krilu. Naravno, stresno je i samo pakiranje, pogotovo kada prvi put putujete na razdoblje od tjedan ili dva jer želite imati pri ruci baš sve na što ste navikli.

Jedno od najvažnijih pravila za putovanje s bebom je - dobro je na put krenuti bez žurbe i zadanih rokova; opustite se, na odmoru ste i vaše vam odredište neće pobjeći. Kako biste putovanje izvukli s namanje stresa, evo nekih stvari na koje biste trebali obratiti pozornost.

Važna je sigurnost bebe

Na putu je najvažnije pitanje sigurnosti bebe. Tijekom duljih putovanja automobilom jako mala beba mora biti u fiksiranoj ležaljci, ne sjedalici. Naime, sjedalica zahtijeva napor mišića trupa i ramena, pa su moguće neželjene posljedice ako beba nije dovoljno čvrsta.

Pazite na to da krenete rano ujutro kako biste izbjegli najveće vrućine i gužve na cesti. Ako u automobilu imate klimu (što je poželjno), temperatura treba biti samo pet ili šest stupnjeva niža nego vani kako ne bi bilo prevelike razlike između temperature u automobilu i okoline te opasnoga toplotnog šoka za bebu kada izađete iz automobila. Preporučljivo je tridesetak minuta prije dolaska na odredište potpuno isključiti klimu kako bi se beba aklimatizirala prije izlaska iz klimatiziranog automobila na vrućinu.

Zaštita od UV zraka

Na stakla obvezno stavite zaštitu kako biste dijete zaštitili od UV zračenja, a ne zaboravite kožu bebe zaštititi i kremom s visokim zaštitnim faktorom. Tijekom putovanja povremeno otvarajte prozore u automobilu kako bi u njemu cijelo vrijeme bio svjež zrak.

Kako odjenuti dijete?

Bebu tijekom putovanja treba prikladno odjenuti. Malim je bebama potrebanjedan sloj više nego vama, s tim da vodite računa o tome da je bodi bebino donje rublje. Tijekom puta svakako osigurajte stanke za hranjenje, presvlačenje i odmor. Napravite pauzu svakih sat vremena.

beba doji u autu
Shutterstock 

Pripremite hranu

Ako dojite, imate idealnu hranu za putovanja! Adaptirano mlijeko pripremite neposredno prije hranjenja, kako bi se izbjegla mogućnost crijevne infekcije ili kiseljenje mlijeka zbog vrućina. Ako beba jede kašice, za putovanje su najbolje gotove, tvorničke, sterilizirane bočice. Ako možete, pohranite ih u putnom hladnjaku, ali ih prije konzumacije izvadite i pričekajte da postignu sobnu temperaturu. Sve što mislite da će vam biti potrebno na putu neka vam bude pri ruci − pelene, hrana, tekućina, omiljena igračka…

Kako voziti s bebom u autu?

U vožnji izbjegavajte nagle promjene brzine, nagla kočenja, prebrzo ulaženje u zavoje − jer to može izazvati povraćanje i kod malih beba. Male bebe mogu putovati i avionom. Mogu sjediti u krilu roditelja, propisno zavezane, a svakako je na putovanje avionom potrebno ponijeti kapi fiziološke otopine za nos za slučaj da od razlike tlakova beba osjeti bolove u ušima.