Bebino je tijelo vrlo osjetljivo na promjene okolne temperature jer nije u stanju regulirati tjelesnu temperaturu. Posebno noću, stoga, valja odabrati primjerenu odjeću za spavanje bebe kako joj ne bi bilo previše hladno, ali ni pretoplo. I dok je možda lakše odjenuti bebe dok su budne i aktivne, a i vi ste budni pa možete pratiti je li djetetu hladno ili prevruće, kada je u pitanju noćno spavanje, trebate razmotriti različite čimbenike.

Kako bebu odjenuti za spavanje zimi?

Nekoliko istraživanja pokazalo je da pretopla odjeća ili pretjerano zagrijani prostori povećavaju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).  

Zimi postoji problem s regulacijom grijanja, jer u većini stanova grijanje prestaje oko 10 navečer, pa dok bebu spremate na spavanje, malo je toplije okruženje, a tijekom noći se temperatura u sobi spusti za 2 do 3 stupnja.

beba u vreći za spavanje
Shutterstock 

Sobna temperatura idealna za spavanje bebe trebala bi uvijek biti između 20 i 22 stupnjeva. Dijete nikako ne odijevajte u previše slojeva. Ako se znoji tijekom spavanja, znači da ima previše slojeva na sebi. Procijenite li da bi bebi moglo biti hladno, umjesto dekica i pokrivača, radije odaberite vreću za spavanje jer je napravljena od prozračnih materijala, a beba je ne može maknuti sa sebe ili se zapetljati u njoj. I, obavezno, neka djeca prvih nekoliko mjeseci života spavaju na leđima. Naime, kada beba spava licem prema dolje, zadržava tjelesnu toplinu i ponovno udiše ugljični dioksid.

Kako bebu odjenuti za spavanje ljeti?

Ljeti može biti viša temperatura dok dijete uspavljujete, pa ga odlučite ostaviti samo u peleni, ali se potom temperatura spusti pa mu opet može biti hladno. U suprotnome, ako ga uspavljujete u pidžami, možda mu je prevruće pa ne može zaspati i nervozno je.

Roditelji često misle da bebe moraju na sebi imati barem jedan sloj odjeće više od odraslih da bi im bilo ugodno. No kada su visoke ljetne temperature i odraslima je često prevruće u laganom jednome sloju odjeće, a bebe nisu nimalo drukčije. Ako je vama vruće, sigurno će i bebi biti vruće. Stoga, dijete uspavajte odjeveno u tanki bodić, ali ga provjeravajte svako malo kako se ne bi pregrijalo. Ono što je sigurno, ako je vanjska temperatura viša od 32 stupnja, a u sobi nije uključen klima-uređaj, vašoj će bebi biti posve ugodno spavati samo u peleni.

Kako znati da bebi nije prevruće dok spava?
Ako je bebina koža vruća na dodir, ljepljiva, crvena, ako je beba letargična nakon buđenja, vjerojatno joj je prevruće. Dijete odmah raskomotite odjeće, stavite ga u mlaku kupku, premjestite u hladniji prostor, ako dijete samo doji, stavite ga na prsa, a ako je starije, možete mu dati i vode