Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreća za spavanje: Beba je ušuškana i sigurno će spavati na leđima! Samo odaberite pravu debljinu

Većina roditelja preferira vreću za spavanje jer je pedijatri smatraju sigurnijom varijantom nego što je dekica ili neki prekrivač. No, postoje i različite debljine vreća, a pitanje koje se nameće je i kako odjenuti bebu za spavanje ...

 beba u vreći za spavanje

Vreća za spavanje za bebe odlična je opcija za nove roditelje kod kojih postoji određena nesigurnost vezano uz to kako će dijete provesti noć. Zapravo, vreće za spavanje su pokrivač u koji bebicu možete ušuškati, a ima puno prednosti nad tradicionalnim poplunima i pokrivačima, pogotovo jer se pokrivanje dekicom ne preporučuje dok dijete ne navrši godinu dana. Ne samo što vreće za spavanje bebama osiguravaju potrebnu toplinu i osjećaj da su ušuškane, one smanjuju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Kada se vaša beba počne okretati na trbuh, u dobi od 3 do 4 mjeseca, vreća ga štiti od toga da se zapetlja u pokrivač ili plahtu, a ujedno ga zadržava da spava na leđima, u položaju koji pedijatri preporučuju da je najbolji za spavanje beba. Ako odaberete vreću za spavanje primjerenu temperaturi prostorije u kojoj dijete spava, možete biti sigurni da ćete smanjiti broj buđenja jer bebi neće biti ni pretoplo niti hladno, a ako je trebate noću nahraniti, ne morate je vaditi iz vreće.

Uskladite odjeću za spavanje s debljinom vreće!

Baš kao što je na vrećama za spavanje, tako je i na vrećama za bebe upisana oznaka koja obilježava debljinu materijala. Općenito je pravilo, što je prostorija toplija, tog bi trebao biti niži i što je prostorija hladnija, tog je viši. Za temperature niže od 14 stupnjeva Celzijevih odaberite tog3,5, a za spavanje u prostoriji iznad 25 stupnjeva bit će dovoljan maksimalni tog0,5. Tog od 2,5 savršen je za temperaturu od 17 do 21 stupnja, a između 22 i 25 stupnjeva odaberite tog  1,5.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći,tog 0,5? Ako je iznad 27 stupnjeva Celzijeviha, bebu možete odjenite samo u bodić bez rukava. Ako je temperatura od 24 do 27 stupnjeva, možete djetetu staviti body kratkih rukava.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći,tog 1? U toplijim noćima, kada je temperatura između 21 i 24 stupnja, odjenite bebi bodi kratkih rukava. Kad je hladnije, 18 do 21 stupanj, bebe mlađe od 3 mjeseca mogu nositi bodi s nogavicama i stopalicama, a starijima je dovoljan bodi kratkih rukava i kratkih nogavica.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći, tog 1,5? Većina bi beba bilo ugodno u bodiju kratkih rukava.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći, tog 2,5? Ove su vreće za spavanje napravljene za temperature od 15 do 21 stupanj. Bebu odjenite u bodi dugih rukava. Ako je bliža temperatura 15 stupnjeva, manjoj bebi odjenite bodi dugih rukava i dugih nogavica sa stopalicama.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije