Vreća za spavanje za bebe odlična je opcija za nove roditelje kod kojih postoji određena nesigurnost vezano uz to kako će dijete provesti noć. Zapravo, vreće za spavanje su pokrivač u koji bebicu možete ušuškati, a ima puno prednosti nad tradicionalnim poplunima i pokrivačima, pogotovo jer se pokrivanje dekicom ne preporučuje dok dijete ne navrši godinu dana. Ne samo što vreće za spavanje bebama osiguravaju potrebnu toplinu i osjećaj da su ušuškane, one smanjuju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Kada se vaša beba počne okretati na trbuh, u dobi od 3 do 4 mjeseca, vreća ga štiti od toga da se zapetlja u pokrivač ili plahtu, a ujedno ga zadržava da spava na leđima, u položaju koji pedijatri preporučuju da je najbolji za spavanje beba. Ako odaberete vreću za spavanje primjerenu temperaturi prostorije u kojoj dijete spava, možete biti sigurni da ćete smanjiti broj buđenja jer bebi neće biti ni pretoplo niti hladno, a ako je trebate noću nahraniti, ne morate je vaditi iz vreće.

Uskladite odjeću za spavanje s debljinom vreće!

Baš kao što je na vrećama za spavanje, tako je i na vrećama za bebe upisana oznaka koja obilježava debljinu materijala. Općenito je pravilo, što je prostorija toplija, tog bi trebao biti niži i što je prostorija hladnija, tog je viši. Za temperature niže od 14 stupnjeva Celzijevih odaberite tog3,5, a za spavanje u prostoriji iznad 25 stupnjeva bit će dovoljan maksimalni tog0,5. Tog od 2,5 savršen je za temperaturu od 17 do 21 stupnja, a između 22 i 25 stupnjeva odaberite tog  1,5.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći,tog 0,5? Ako je iznad 27 stupnjeva Celzijeviha, bebu možete odjenite samo u bodić bez rukava. Ako je temperatura od 24 do 27 stupnjeva, možete djetetu staviti body kratkih rukava.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći,tog 1? U toplijim noćima, kada je temperatura između 21 i 24 stupnja, odjenite bebi bodi kratkih rukava. Kad je hladnije, 18 do 21 stupanj, bebe mlađe od 3 mjeseca mogu nositi bodi s nogavicama i stopalicama, a starijima je dovoljan bodi kratkih rukava i kratkih nogavica.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći, tog 1,5? Većina bi beba bilo ugodno u bodiju kratkih rukava.

U što odjenuti bebu za spavanje u vreći, tog 2,5? Ove su vreće za spavanje napravljene za temperature od 15 do 21 stupanj. Bebu odjenite u bodi dugih rukava. Ako je bliža temperatura 15 stupnjeva, manjoj bebi odjenite bodi dugih rukava i dugih nogavica sa stopalicama.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock