Dječak može imati erekciju već od najranije dobi, točnije dok je još u maternici! Stoga, nemojte se šokirati ako vidite svoje novorođenče s erekcijom dok mu mijenjate pelenu ili ga kupate. Potom, kako dječaci rastu i postaju znatiželjniji, prirodno je da istražuju svoje tijelo.

Erekcija je, dakle, uobičajna pojava kod muške djece još od dojenačke dobi, ali za razliku od odraslih, njihova erekcija ne dovodi do ejakulacije. Prva ejakulacija pojavljuje se s pubertetom, i to negdje oko 11. godine života.

Zašto se događaju erekcije kod djece?

Iako vas na prvu može šokirati da vaš mali dječak ima erekciju, nema potrebe za brigom. To je sasvim normalno i znak je da je vaše dijete zdravo.

Postoje različiti uzroci erekcije kod djece, i nisu svi seksualne prirode. Kod novorođenčadi često nema vidljivog razloga – to može biti samo nagla promjena temperature koju osjete dok mijenjate mokru pelenu, ili im je mjehur pun i moraju piškiti.

Kod malo veće djece, erekcija može biti rezultat njihova dodirivanja, trljanja ili igranja penisom zbog ugodnog osjećaja. I ovo je posve normalno i ne treba vas zabrinjavati. No kako postaviti stvari da se od erekcije ne radi frka, nego da se prema njoj ima zdrav i normalan stav.

Kako djetetu objasniti kad je vrijeme za istraživanje

Ne možete djetetu zabraniti da istražuje svoje tijelo samo zato što mi odrasli imamo problem s tom temom. Zapravo, zabranom možete izazvati kontraučinak, a dijete će početi osjećati sram i krivnju te početi stvarati lošu sliku o svojoj seksualnosti.  

Baš zbog toga svome djetetu blago, bez prizvuka strogosti i osude u glasu, pokušajte objasnti kako postoji vrijeme i mjesto za dodirivanje, i da je to nasamo, bez publike.

Neki se dječaci znaju trljati o pelenu ili igračke prije spavanja, a takav način istraživanja teško je prekinuti, pogotovo ako je riječ o jednogodišnjem ili dvogodišnjem djetetu. U ovome slučaju, najučinkovitije je djetetu skrenuti pozornost na neku drugi zanimaciju, zainteresirati ga nekom igračkom ili nekom drugom aktivnošću.

Nekim dječacima erekcija nije ugodna

Ponekad se djeca uplaše promjene na svom penisu ili dožive erekciju kao bolnu ili neugodnu, pogotovo ako je jaka i traje neko vrijeme. Nemojte se iznenaditi ako vam se dijete požali da ga boli u predjelu prepona ili čak zaplače. Ako vidite da je riječ o erekciji, jednostavno mu objasnite da je to normalno i da se ponekad događa malim dječacima. Odjenite mu šire hlačice ili ga okupajte, osjećat će se lakše.

Kada se zabrinuti?

Većina erekcija je normalna i bezopasna te prilično brzo prolaze same od sebe, bez ikakvih problema. Međutim, postoje slučajevi da erekcija traje duže od sat vremena, prati je crvenilo ili osip na penisu, dijete uz to ima temperaturu, a penis izgleda natečen. Tada obavezno odvedite dijete liječniku.
Također, ako su erekcije često posebno bolne i dugotrajne (duže od sat vremena), odmah se obratite liječniku.