Zašto beba plače čim je spustite?

Novorođenče plače kad ga spustite iz ruku iz nekoliko razloga, a saznajte i što učiniti ako starija beba plače čim je stavite na krevetić.

Shutterstock

Bebe plaču, samo nam tako mogu reći da su gladne, žele se presvući, trebaju maminu blizinu ili bilo što drugo. 9 značenja bebinog plača: Kako prepoznati tajni jezik beba

Međutim, ako imate bebu koja zaplače čim odete na WC ili čvrsto zaspi u vašim rukama i počne plakati čim je stavite na krevet, taj plač sigurno počinje frustrirati. Novorođenče plače kad ga spustite iz ruku iz ova tri razloga, a saznajte i što učiniti ako starija beba plače čim je stavite na krevetić.

1. Želi vašu blizinu

Nije tajna ni iznenađenje da su bebe željne pažnje i blizine roditelja, da im je potreban fizički kontakt, osobito u prvim mjesecima. Jednostavno, bebe su navikle na toplinu i udobnost boravka u maminom trbuhu, gdje cijelo vrijeme slušaju otkucaje njenog srca, pa je sasvim prirodno da se nakon rođenja osjećaju najsigurnije u vašem naručju.

Bliski kontakt s roditeljima također ispunjava biološku potrebu beba za uspostavljanjem sigurnog odnosa s mamom i tatom, što je važno za razvoj socijalnih i emocionalnih vještina, piše Babycenter.com.

2. Uplaši se

Bebe imaju Moorov refleks, koji ih tjera da rašire ruke i noge i zabace glavu unatrag, a zatim stisnu šake na prsima. Ovaj refleks se javlja kod mijenjanja podloge na kojoj beba leži, kod iznenadnog i jakog zvuka ili kad beba ima osjećaj da pada.

Stoga ovaj refleks može biti krivac zašto se beba ponekad probudi kad je stavite u krevetić iz vaših ruku i počne plakati. Moorov refleks se gubi između trećeg i šestog mjeseca.

3. Prolazi kroz izazovno razdoblje

Sve bebe plaču, a bebin temperament i dob utječu na to koliko dugo i često dijete plače. Ponekad su razlog naizgled bezrazložnog plača zapravo grčevi, a također bebe između drugog tjedna života pa negdje do trećeg, četvrtog mjeseca prolaze kroz fazu takozvanog ljubičastog plača. Riječ je o intenzivnom plaču koji se javlja svaki dan u isto vrijeme, beba radi bolne grimase i ljubičasta je u licu, a opire se i svakom umirivanju.

Tijekom ovog izazovnog razdoblja, bebe mogu plakati nekoliko sati dnevno, bez obzira što učinili da ih umirite.

Zašto starija beba plače kad je spustite

I neke starije bebe, tj. oni koji više ne spadaju u kategoriju novorođenčadi mogu zaplakati čim ih spustite, a evo koji su najčešći razlozi.

Shutterstock 

1. Separacijska anksioznost

Uobičajeno je da bebe počnu osjećati tjeskobu odvajanja oko osmog, devetog mjeseca. To je normalan dio razvoja djeteta i znak da ste uspostavili siguran odnos sa svojim djetetom, ali svakako može biti iscrpljujuće za roditelje.

Separacijsku tjeskobu možete pokušati ublažiti "vježbanjem" kratkog odvajanja. Stavite bebu na sigurno mjesto, recite joj da ćete se uskoro vratiti i maknite joj se s očiju na nekoliko sekundi. Postupno povećavajte ovo vrijeme i beba će s vremenom naučiti da je sve u redu i da ćete se uvijek vraćati.

2. Nemogućnost samoumirivanja

Većina beba uživa kada ih mame drže i ljuljuškaju za spavanje, nakon čega se neke lako prebace u krevetić, druge će se probuditi čim ih pustite, a nakon toga teško će se smiriti i pasti sami zaspali.

Dobra vijest je da se ova vještina uči s vremenom i svojoj bebi možete pomoći tako što ćete biti dosljedni kada je u pitanju rutina spavanja, ali i stavljajući je u krevetić kada je pospana, ali još uvijek budna.

Što učiniti ako beba zaplače čim je spustite?

Postoje neke stvari koje možete pokušati učiniti da se vaša beba osjeća udobnije i da ne plače kada je spustite.

  • Povijanje - mnoge bebe vole ovo jer ih podsjeća na toplinu i udobnost maminog trbuha.
  • Nosite bebu u marami ili nosiljci – vaša blizina i pokreti mogu umiriti bebu, a imat ćete slobodne ruke.
  • Zatražite pomoć – maženje i blizina bebe najbolji su dio roditeljstva, no razumljivo je da ponekad i vama treba odmor, a ne možete ga raditi 24 sata dnevno. Zato zamolite prijatelje ili obitelj za pomoć, a dok oni vole vašu bebu, vi se odmarajte, tuširajte, jedite...

Na kraju, zapamtite da će vaša beba odrasti i neće zauvijek plakati čim je pustite, iako se sada tako osjeća.

 Izvor: Babycenter

Postoje neke stvari koje možete pokušati učiniti da se vaša beba osjeća udobnije i da ne plače kada ih spustite. Povijanje - mnoge bebe vole ovo jer ih podsjeća na toplinu i udobnost maminog trbuha. Nosite bebu u slingu ili nosiljci – vaša blizina i pokreti mogu umiriti bebu, a imat ćete slobodne ruke. Zatražite pomoć – maženje i blizina bebe najbolji su dio roditeljstva, no razumljivo je da ponekad i vama treba odmor, a ne možete ga raditi 24 sata dnevno. Zato zamolite prijatelje ili obitelj za pomoć, a dok oni vole vašu bebu, vi se odmarajte, tuširajte, jedite... Na kraju, zapamtite da će vaša beba odrasti i neće zauvijek plakati čim je pustite, iako se sada tako osjeća.