Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MORO REFLEKS: Urođena potreba novorođenčeta da se priljubi uz majku!

Bebe se rađaju s refleksima koji s vremenom, kako se dijete razvija, nestaju. Moro refleks još se naziva refleks iznenađenja jer njime novorođenčad reagira na iznenadne promjene u svojoj okolini

 mama s bebom nakon poroda Izvor: Shutterstock

Kod prve posjete pedijatru, liječnik će, između ostaloga, provjeriti bebine urođene reflekse kao što su refleks hvatanja ili grasp,refleks automatskog hoda, Moro refleks, asimetrični tonički refleks i refleks sisanja. Prisutnost Moro refleksa važan je pokazatelj pravilnog neurološkoga razvoja vašeg novorođenčeta. No jeste li znali da koliko god da je taj refleks poželjan, on vam može prve mjesece s bebom ispuniti besanim noćima. Jer, upravo Moro refleks budi vašu bebu čak i iz najdubljeg sna.

Kako prepoznati Moro refleks?

Sve se bebe rađaju s određenim brojem urođenih refleksa. Moro refleks, također poznat kao refleks zaprepaštenja, jedan je od primitivnih refleksnih odgovora koji imaju ulogu zaštititi bebu. Vjerojatno ste primijetili da se tijekom sna vaše novorođenče iznenada trgne – e, upravo to je Moro refleks na djelu.

Zapravo, riječ je o refleksnoj reakciji dojenčadi na iznenadnu promjenu iz okoline (kao što je glasna buka ili jaka svjetlost), a koju karakterizira naglo pružanje ruku i nogu, a zatim ponovno vraćanje u položaj zagrljaja.

Dvije faze Moro refleksa

  1. Beba će doživjeti ono što se najbolje može opisati kao osjećaj slobodnog pada, pri čemu reagira podizanjem i rastezanjem ruku. Ponekad je ova faza popraćena oštrim i glasnim udahom. Ova faza pomaže bebi da reagira na neugodne podražaje.
  2. Bebine se ruke i noge potom savijaju bliže tijelu u blagi fetalni položaj. Ova faza pomaže da se novorođenče priljubi uz majku, kao način da se zaštite od pada.

Zapravo, vrlo je poželjno da beba ima ovaj refleks jer je to pokazatelj da se njezin mali živčani sustav pravilno razvija. Međutim, jedan od razloga zašto se bebe iznenada probude je baš Moro refleks.

Naime, ovaj refleks pokreću sve iznenadne promjene u senzualnoj stimulaciji:

  • glasna buka
  • nagli pokreti ili iznenadni dodir
  • nagla promjena intenziteta svjetlosti
  • bilo koji događaj koji izbacuje bebu iz ravnoteže – kada se stavlja u krevetić, na primjer, kada je vadite iz kadice za kupanje
  • iznenadno okretanje bebe

Neke od ovih promjena mogu biti vama gotovo neprimjetne, ali novorođenče, koje je 9 mjeseci naviklo biti u sigurnom okruženju maternice, vrlo su intenzivne dok se na njih ne navikne.

Koliko dugo traje Moro refleks?

Refleks je najizraženiji kod novorođenčadi, ali se njegov intenzitet postupni smanjuje i obično potpuno nestaje do 5. ili 6. mjeseca života. Do 6. tjedna bebini mišići vrata jačaju i postaju funkcionalniji pa se to razdoblje uzima kao početak 'popuštanja' Moro refleksa.

Prvih mjesec dana Novorođenče treba vašu pomoć kako bi se izborilo s novim podražajima iz vanjskog svijeta, poput glasnih zvukova i iznenadnih pokreta, a povijanje mu može pružiti osjećaj sigurnosti kao da je u maternici.

Od 2. do 3. mjeseca Beba postaje mirnija u vašem zagrljaju. Kada je probudi refleks, i dalje povijanje umiruje bebu.

Od 4. do 6. mjeseca Dijete se razvija, a mišići mu jačaju. Refleks se počinje povlačiti i nestaje do 5. ili 6. mjeseca. Vrijeme je da najkasnije u 4. mjesecu prestanete s povijanjem i svoje dijete prebacite u vreću za spavanje.

Koja je uloga povijanja?

Povijanje ograničava djetetove pokrete pritom ublažavajući trzaj i stvara mu osjećaj sigurnosti sličan onome u maternici. Povijanje najbolje djeluje na smirivanje Moro refleksa ako se uvede odmah po rođenju, a njegovo dosljedno provođenje kao dio rituala prije spavanja stvara asocijaciju da je vrijeme za odmor.

Možda će vas zanimati

Najnovije