Malene bebe starosti do tri mjeseca puno plaču, a to se najčešće događa navečer ili noću. Često su uzrok tome grčevi (tzv. trimenonski grčevi) odnosno kolike. Grčevi su benigni, nastaju najčešće uslijed nakupljanja viška zraka u probavnom sustavu i traju tijekom prva tri mjeseca života.

Zašto dolazi do kolika?

Bebe nemaju razvijen probavni sustav i uče se probavljati hranu, a neki stručnjaci tvrde da grčevi mogu biti vezani uz refluks kiseline.  Dok sustav ne ojača, iako za bebu vrlo neugodni, grčevi su normalni i uobičajeni. Da beba ulazi u fazu grčeva, prepoznat ćete po učestalom i dugotrajnom plaču i uznemirenosti.

Dijete stavite u položaj kojim će spontano osloboditi suvišak zraka, najčešće podrigivanjem. Iako nije lako podnijeti da beba plače, ostanite smireni kako ju ne biste dodatno uznemirili. Ako se plač ponavlja više noći zaredom, dogovorite se s drugom odraslom osobom od povjerenja da vam pomogne.

Karakteristike kolika su:

• Visokofrekventni, ljuti plač

• Nagli plač, ničim izazvan i bez vidljivog, i bez ikakvog razloga

• Zgrčeno, ukočeno tijelo, stisnute šake

• Skupljene nogice, ali mekan, moguće napuhnutiji trbuh

Dojenački grčevi
Shutterstock 

Kolike se najčešće pojavljuju od 2. tjedna bebina života, a najizraženije su oko šest tjedana, i općenito završavaju u vrijeme kada beba ima 12-14 tjedana. Bebin plač može postupno prestajati kroz šest tjedana ili će jedan dan beba samo naglo prestati s takvim plakanjem. Budite strpljivi i izdržite u ovom periodu, jer će s vremenom doista postati lakše brinuti za bebu. Pokušajte se odmoriti kada beba zaspe kako biste mogli brinuti za nju. Uhvatite bebin ritam i zajedno s njom spavajte i budite budni.

Kako pomoći bebi?

Najvažnije je da vi budete smireni jer beba osjeća vašu uznemirenost. Pokušajte dijete smiriti pjevušenjem, tihim govorom, puštajte mu opuštajuću glazbu.

Također, ljuljuškanje, maženje bebe i blaga masaža trbuščića mogu biti od pomoći. Svakako pokušajte eliminirati podražaje koji bi mogu pojačati neugodu poput buke, previše ljudi oko bebe ili intenzivnog svjetla.

Prevencija grčeva

Grčevi kod beba mogu se spriječiti pravilnim rasporedom i načinom dojenja kako ne bi progutala veću količine zraka. Kod dojenja pripazite da je dijete dobro dohvatilo dojku: mora prihvatiti dojku, ali i areolu kako bi 'posisalo' što manje zraka. Kod hranjenja mliječnom formulom, uvijek počnite hranjenje punom bočicom. Nakon hranjenja, držite dijete u uspravnom položaju kako bi lakše podrignulo i izbacilo zrak prije ležećeg položaja.