Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE ODVAJA SE OD MAME: Kako osnažiti odnos bebe i tate kada se mališan ne želi odvojiti od mame?

Autor Jelena Pervan

Što napraviti kada beba želi samo mamu, a tata bi se rado uključio?

 mama i tata s bebom Izvor: Shutterstock

U određenoj razvojnoj fazi, većina beba razvija snažnu privrženost svojim roditeljima. Ponekad je ta privrženost jednaka za oba roditelja, ali nije neobično da se djeca fokusiraju na jednog roditelja, najčešće mamu. Primalja Jane Barry za Kidspot govori o separacijskoj anksioznosti u beba i o tome kako pomoći u izgradnji odnosa između tate i bebe. 

Bebe trebaju sigurnu luku

Bebe su, po prirodi, privržene i lako se vežu za ljude i mjesta kako bi preživjele. Potrebna im je sigurnost, hrana, toplina i zaštita, a odrasli koji ih vole, za njih su najveći izvor sigurnosti.
Uglavnom su majke glavne figure u bebinom životu. Dojenje povećava tu bliskost, ali i hranjenje bočicom, ako je majka ta koja većinski hrani dijete.

Što više vremena provedete s bebom, ona će bolje prepoznati da ste njezina sigurna luka. Roditelj koji radi van kuće i tek nekoliko sati u danu provodi vrijeme s bebom, češće će doživjeti bebinu anksioznost i potrebu za drugim roditeljem.
Separacijska je anksioznost uobičajena razvojna faza koja se uglavnom javlja oko sedmog mjeseca, ali neke je bebe pokazuju i ranije. Bebe u tim trenucima trebaju posebnu pažnju i znak da su sigurne i voljene. Separacijska se anksioznost smanjuje kako beba raste.

 tata nosi bebu Izvor: Shutterstock

Ostanite smireni i dosljedni

Ako se može činiti lakšim i tišim rješenjem dati bebu roditelju s kojim je više, bebe tako neće naučiti da se mogu osloniti i na druge ljude, a važno je da osjećaju sigurnost i u rukama drugog roditelja i bližnjih.
U ovakvim situacijama, pokušajte razumjeti bebino ponašanje. Ono je uglavnom produkt snažne veze s jednim roditeljem. Kada odlazite od djeteta, uvijek mu recite gdje idete i kada se vraćate, čak i ako neće razumjeti vaše riječi, razumjet će ton glasa.

Odvajanje možete vježbati dok se igrate na podu s bebom. Uključite partnera u igru, a onda se polagano mičite iz njihovog prostora.
Ostanite mirni i dosljedni u teškim trenucima i potičite partnera da ne odustaje od povezivanja s bebom.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije