Beba je upravo provela devet mjeseci u sigurnom okruženju u majčinu trbuhu, no nakon rođenja sve se mijenja za to malo biće. Odjednom se nalazi u velikom prostoru s nepoznatim zvukovima, a to zna biti strašno. Stoga ne čudi što se mnoge bebe osjećaju ranjivo i nesigurno te vole kada ih primite u naručje ili zamotate u dekicu. Povijanje ili swaddling bebama daje privid sigurnog prostora u kojem su donedavno bile te im pruža toplinu i skučenost koju su iskusile u maternici.

Dokad povijati?

Bebu bi trebalo prestati povijati kad navrši mjesec dana. Naime, kako beba raste, povijanje može početi smetati njezinoj mobilnosti i razvoju. Kada primijetite da je beba počela udarati nogicama po dekici, to znači da joj se više ne sviđa biti povijena. Prirodno je da se dijete navikne na svoje okruženje nakon nekoliko tjedana, stoga će nekoj djeci biti draža sloboda u kojoj mogu mahati rukicama i nogicama.

U što zamatati?

Bebu možete zamatati u pelenu, tanju dekicu ili tzv. swaddlere, specijalno dizajnirane dekice koje možete pronaći i na našem tržištu. Dekica ne smije biti debela jer su određene studije pokazale kako pregrijavanje može biti jedan od uzročnika SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. Najsigurnije je da vam tehniku zamatanja pokaže pedijatar ili patronažna sestra.

Mogu li sve bebe biti povijane?

Naravno da ne. Dok će neke bebe jednostavno obožavati biti povijene, druga će se djeca opirati i neće im se sviđati. No vrlo ćete brzo saznati čemu vaše dijete naginje. Ne zaboravite da je cilj umiriti dijete, a ako se vaše dijete opire, nema ga smisla i dalje povijati.

beba u bolnici

Sigurno povijanje

  • Upotrebljavajte lagane materijale za povijanje, primjerice pamučni pokrivač, tanku dekicu ili plahtu.
  • Bebama nije potrebna visoka temperatura u prostorijama u kojima borave. Temperatura između 16 i 20 Celzijevih stupnjeva sasvim je dovoljna
  • Ni u kojem slučaju kod povijanja ne pokrivajte djetetovu glavu i pobrinite se da mu je ugodno, a nikako pretoplo.

Povijanje korak po korak

1. Prostrite dekicu na krevet, s jednim vrhom presavijenim kako bi sličilo na trokut.

2. Polegnite bebu u središte dekice s ramenima u razini s krajevima “trokuta”. Priljubite bebinu lijevu ruku uz tijelo i povucite desni kut dekice preko nje i ugurajte ga ispod bebina tijela. Bebina desna ruka treba i dalje ostati u istom položaju.

3. Sada prebacite vrh “trokuta” preko bebinih nogu, ali pripazite da je beba udobno smještena. Lijevi kut dekice prebacite preko bebina tijela i zamotajte ga sa stražnje strane.

4. Ušuškajte bebu, popravite dekicu i provjerite da nije prečvrsto umotana. Povijanje ne bi smjelo onemogućavati bebine pokrete ali bi trebalo biti dovoljno čvrsto da beba ima osjećaj kao da je u naručje.

Ipak, budite oprezni kod povijanja!

Povijanje na krivi način može uzrokovati probleme u razvoju kukova, pa pedijatri upozoravaju roditelje da prilikom povijanja bebe u dekicu vode računa o tome da su im noge i bokovi slobodni tako da mogu pokretati donji dio tijela.

Rezultati istraživanja pokazali su da čvrsto povijanje beba može dovesti do iščašenja ili displazije kukova.

Tekst: Iva Stilinović Grahovac

Foto: Thinkstock