Mnoge se dojilje pitaju je li sva hrana koju jedu sigurna za bebe koje je dobivaju putem mlijeka, a najviše nedoumica stvaraju alergeni. Novije istraživanje objavljeno na PubMedu otkriva kako konzumacija kikirikija u trudnoći ili za vrijeme dojenja ne potiče razvoj alergije na kikiriki kod beba, a čak je može i prevenirati.

Pravovremeno izlaganje alergenima

Iako dojenje ne može prevenirati razvoj alergija kod beba, isključivo dojenje u prvih šest mjeseci te dojenje uz dohranu u prvoj godini života može odgoditi niz neugodnih simptoma alergije kao što su plinovi, proljev, povraćanje ili osip, a može smanjiti i njihov intenzitet, piše Baby gooroo.

Roditeljima beba koje imaju visoki rizik od razvoja alergije na kikiriki i orašaste plodove dugo se godina savjetovalo da ih ne uvode u dohranu prerano, ali novija istraživanja pokazuju da odgađanje uvođenja alergena može povećati rizik od nastanka alergija.

Kad imunološki sustav izložimo određenim antigenima u specifičnom razdoblju ( ni prerano ni prekasno), povećava se tolerancija na taj antigen, a smanjuje osjetljivost.

dijete jede kikiriki.jpg
Shutterstock 

Testiranje za visokorizičnu djecu

Djeci koja nemaju poznati rizik za nastanak alergije na kikiriki; nemaju ekcem ni dijagnosticiranu alergiju na hranu ili imaju blage simptome ekcema, stručnjaci preporučuju uvođenje kikirikija vrlo brzo nakon uvođenja krute hrane.

Djeca koja imaju ozbiljne kožne probleme, alergiju na jaje ili više drugih namirnica, pedijatri savjetuju alergološku obradu prick testom prije uvođenja kikirikija i drugih alergenih namirnica. Djeci koja ne pokažu reakciju, uvode se male količine kikirikija i prati se reakcija.