Znanstvenici su utvrdili da bebe koje pužu inhaliraju četiri puta više prašine nego odrasli ljudi. Bez obzira na to koliko se trudili održavati kuću čistom, podovi i tepisi zadržavaju velike količine prašine i bioloških čestica kojima su mali puzavci stalno izloženi. Ipak, istraživanje provedeno u Dječjem centru John Hopkins pokazalo je kako je ta izloženost dobra za bebu jer što ih ranije stavimo u doticaj s alergenima, vjerojatno je da će izgraditi bolji imunitet.


Bebe udišu razne biološke čestice

Za istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Science and Technology, istraživači su kreirali robotsku bebu koja se kretala na različitim uzorcima tepiha uzetih iz stvarnih obitelji.

Cilj im je bio proučiti kako puzajući pokreti beba miješaju i podižu mikrobe i prašinu iz tepiha te kako izgleda inhalacijski proces. Zaključili su da je oblak prašine koji bi se podigao oko bebe imaju 20 puta veće razine prašine nego u ostalim dijelovima prostorije.

Te su se čestice sastojale od stanica kože, bakterija, peludi i spora gljiva. Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su puzajuće bebe izložene tolikoj količini bioloških čestica od kojih većina završi u njihovom dišnom sustavu budući da su im dišni organi blizu poda.

Puzanje.jpg
Shutterstock 

Sterilan dom nije dobar za naš imunitet

Prijašnja su istraživanja pokazala kako je rana izloženost te inhalacija mikroba, bakterija, gljivica te biljnih i životinjskih alergena ključna za razvoj, ali i za zaštitu od astme i alergija, u jednakoj mjeri.

Bebe izložene većim količinama prljavštine i različitim mikrobima imaju niže šanse za razvoj astme kasnije u životu što potvrđuje čestu tezu kako ne bismo trebali živjeti u sterilnim uvjetima jer tako ne dozvoljavamo imunološkom sistemu da se razvija i jača, piše Parents.