Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć kod bolnih i ispucalih bradavica kod dojenja

Najčešći uzrok bolnih i ispucanih bradavica jest bebino nepravilno hvatanje bradavice kod dojenja. Potrebno je što prije doskočiti tom problemu jer je dojenje u tom slučaju vrlo bolno te biva ugrožen njegov nastavak

Da bi beba mogla pravilno dojiti, bitno je da u usta stavi cijelu bradavicu i što veći dio areole. Bebina usta trebaju biti širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smještena duboko u ustima, a bebine usne izvijene prema van. Kako biste smanjili bol kod dojenja, prije dojenja nakratko držite na bradavicama vlažnu krpu napunjenu smrvljenim ledom. To će otupiti osjete bola i ispupčiti bradavice pa će ih vaša beba moći lakše primiti. Evo još nekoliko savjeta:

  • Dobro je kod ovog problema mazati bradavice i areole nevenovom mašću/kremom ili kremom od lanolina.
  • Utrljavanje ulja kantariona ili čajevca razrijeđenih u maslinovu ulju također može pomoći.
  • Ne perite bradavice sapunom jer on isušuje kožu i ne stavljajte puder ni dezodorans blizu njih. Svaki dan izložite bradavice zraku i, po mogućnosti, blagom suncu, nekoliko minuta.

Kada ragade prođu, da biste spriječili njihovo ponovno pojavljivanje, najbolje je nakon dojenja namazati bradavice s nekoliko kapi svojega mlijeka i osušiti na zraku. Prije toga ih ne treba prati jer se pri dojenju podražuju male žlijezde oko bradavica što potiče izlučivanje masnoće koja ih štiti. I, naravno, pazite na pravilan način dojenja.

Za liječenje ragada možete probati i neki od homeopatskih pripravaka. Pripravak odaberite s obzirom na vaše simptome i uzimajte ga u potenciji 6C tri puta na dan ili 30C dva puta na dan, do četiri dana. Ako do tada nema nikakvog poboljšanja, promijenite pripravak ili se obratite homeopatu.

Pripravci:

  • Calendula je odlična za zacjeljivanje blaže ispucanih i inficiranih bradavica.
  • Graphites je indiciran ako iz ragada curi ljepljivi iscjedak.
  • Castor equi se uzima kod izrazito ispucanih bradavica. Bradavice su toliko osjetljive da i dodir odjeće izaziva bol, a područje oko areole može biti crveno.
  • Silicea je odlična kod bolnih, ispucanih i inficiranih bradavica koje krvare ili imaju gnojni iscjedak, a bolovi su oštri.
  • Za inficirane bradavice s gnojnim iscjetkom dobar je i Hepar sulphuris. Gnoj ima neugodan miris (po starom siru), a bradavice su jako osjetljive na dodir i hladnoću.
  • Chamomilla može pomoći kod bolova pri dojenju (bez obzira na to jesu li bradavice ispucane ili ne) ako je žena zbog bolova vrlo razdražljiva. Bradavice su osjetljive, vruće, upaljene i natečene.
  • Nitricum acidum je indiciran kada ispucanost bradavica uzrokuje vrlo oštre bolove (kao od uboda iglom).

Foto: Profimedia

Najnovije