Nije rijetkost da bebe ponekad preferiraju sisanje jedne dojke, a drugu ne žele ni dodirnuti. Iako može biti frustrirajuće kad beba uporno odbija sisati obje dojke, pokušajte joj stalno nuditi drugu dojku i to kao prvu opciju. Najbolji ćete rezultat postići odmah nakon buđenja ili prije spavanja, kad je beba pospana. Ako ni tada ne uspijevate postići ravnotežu, drugu dojku možete izdajati.

Nekoliko je razloga za preferiranje jedne dojke

Novorođenče može odbijati jednu dojku zato što mu je, iz nekog razloga, teže povući mlijeko iz nje. To se često događa ako majka ima ravne ili uvučene bradavice.

Starija beba može odbijati dojku koja ima sporiji protok ili manje mlijeka od druge dojke. Ta situacija, nažalost, samo pogoršava situaciju budući da se mlijeko stvara u dojci na kojoj se dijete hrani.

Ponekad je djetetu udobnije na jednoj strani pa je to razlog preferiranja jedne dojke, a moguće da ga i nešto boli. Ako dijete ima upalu uha ili je nedavno cijepljeno, ta strana tijela bit će osjetljiva i zato će izbjegavati dojenje.

dojenje starijeg djeteta
Shutterstock 

Potaknite bebu da siše i drugu dojku

Nježno i ustrajno nudite bebi dojku koju manje preferira i uvijek je nudite kao prvu opciju, onda kad je beba najviše gladna ili pospana. Možete pokušati i s drugim pozicijama za dojenje kao i započeti dojenje na jednoj pa za vrijeme dojenja prebaciti bebu na drugu dojku.

Ako primijetite da bebi treba jači protok mlijeka na dojci koju manje preferira, masirajte je i lagano stišćite kako bi potaknuli mlijeko. Ako beba otežano povlači mlijeko, rukama pokušajte iscijediti mlijeko ili malo izdojiti izdajalicom kako bi potaknuli proizvodnju i olakšali bebi.

U ovoj će vam se situaciji jedna dojka vjerojatno povećati budući da će biti prepunjena mlijekom. Primijetit ćete i nelagodan osjećaj punoće, oticanje, toplinu ili bol pa si možete olakšati masažom te izdajalicom.

Neke majke dijete doje isključivo jednom dojkom, a drugu izdajaju, kada osjete prepunjenost i nelagodu. Dojke se s vremenom izjednače u veličini, a nema razloga da ova vrsta dojenja ne funkcionira.