O pozitivnom utjecaju dojenja na fizički i emotivni razvoj djeteta govore brojna istraživanja te iskustva, no znamo li kako dojenje utječe na majke? Jadranka Boban Pejić u svojoj knjizi Za bebe i djecu – cjelovita i organska prehrana od trudnoće do školske dobi kaže kako sve u prirodi djeluje kao cjelina i nikada se ne kreće samo u jednom smjeru pa tako i funkcija dojenja nije samo nahraniti i zaštiti bebu, već pozitivno utječe i na ženu.

Smanjuje rizik od raka

Dojenje ženama pomaže u bržem oporavku nakon poroda budući da se njime oslobađa hormon oksitocin koji potiče kontrakcije maternice i prirodno vraćanje u prvotnu veličinu. Dojenje smanjuje krvarenje nakon poroda te mogućnost postporođajne depresije.

Neka su istraživanja pokazala da žene koje doje imaju manju mogućnost za razvoj raka dojke ili jajnika kasnije u životu kao i smanjen rizik za razvoj inzulinski neovisnog dijabetesa, reumatoidnog artritisa i kardiovaskularnih bolesti.

mama doji bebu
Shutterstock 

Stvaranje veze između mame i bebe

Hormon prolaktin koji izlučuju dojilje pozitivno djeluje na povezivanje majke i bebe, čak i kad su prisutne teškoće u dojenju. Riječ je o hormonu koji stvara opušteno i pozitivno ozračje koje majci dozvoljava da se fokusira na bebu. Dojenje može produljiti period bez menstruacije i biti prirodna pomoć u kontracepciji.

Još jedna važna uloga hormona oksitocina, koji se luči dojenjem, je da pozitivno djeluje na stvaranje snažne veze između majke i djeteta. Majčino je mlijeko besplatno i lako dostupno te ekološki prihvatljivo.