Autohtone kulture diljem svijeta vjeruju u važnost minimalno 40 dana odmora nakon poroda. U tim se kulturama za žene kuha, masira ih se i brine da imaju sve što im je potrebno za oporavak budući da je porod intenzivan i transformativan čin za ženu.
U zapadnjačkim se društvima ta mudrost često zanemaruje pa se od rodilja očekuje što brži povratak na staro. Primalja Marea Goodman za Motherly govori kako je odmor u babinju najpametnija odluka koju obitelj može donijeti i donosi razloge zašto je on ključ oporavka.

Emocionalna podrška

Marea ističe kako je u svojoj primaljskoj praksi svjedočila velikim razlikama u emocionalnom stanju žena koje su odmarale u babinju i onih koje nisu. Istraživanja potvrđuju da žene koje imaju kvalitetnu podršku u tom periodu imaju manji rizik za razvoj postporođajne depresije.

Kada odmarate, štedite energiju za svoje unutarnje iscjeljivanje. U babinju fokus treba biti na ženi i bebi, a ne na čišćenju kuhinje, posjećivanju rodbine ili poslu. Ovo je vrijeme idealno za revidiranje vaših granica i učenje kada treba reći ne svemu onome što ne podupire vaš emocionalni oporavak

Oporavak tijela

Porod je jedan od fizički najzahtjevnijih iskustava u životu. U ženinom se tijelu stvara čovjek, zatim tijelo proživljava bolne trudove, vaginalni porod ili operaciju. Osim djeteta, žena rađa i posteljicu, a rana nastala nakon njezina izlaska, zacjeljuje i krvari tjednima.

Odmor je ključan za fizički oporavak nakon poroda. Žene koje odmaraju u babinju krvare između dva do tri tjedna dok žene koje ne odmaraju krvare od šest do osam tjedana. Naša tijela jako dobro znaju što im treba, a naš je izbor hoćemo li ih poslušati. 

Duhovno iskustvo

Primalja se prisjeća svog prvog poroda i govori kako ne postoji ništa tako preobražavajuće za ženu kao što je donošenje djeteta na svijet. Prva dva tjedna nakon poroda, osjećala se kao gusjenica u svojoj kukuljici, kaže. Kad bi joj netko ušao u sobu, tražila ga je da govori tiho i da ne pravi nagle pokrete.

Tvrdi kako je njezin mozak bio potpuno usporen. Svakodnevno je plakala od ljubavi prema djetetu i od straha što svijet nije potpuno sigurno mjesto ni za koga.
Trudnoća, porod i majčinstvo izrazito su duhovni, objašnjava. Kao da prođete kroz neki portal i više se ne možete vratiti. Potrebno je vrijeme i dobar odmor za prihvaćanje tako dubokih promjena.

beba podriguje
Shutterstock 

Pomaže bebi da se privikne na novo okruženje

Često zaboravljamo bebinu perspektivu u cijeloj priči. Beba je rasla u mami, u toplom i tamnom mjestu od početka svog života. Odjednom je bila istisnuta u vanjski svijet koji je hladniji, glasniji i potpuno nepoznat. To je veliki zalogaj za bebu.

Važno je da novorođena djeca dobiju svoje vrijeme za procesuiranje velike transformacije koja im se dogodila i da njihovo okruženje što duže nastavi biti slično maternici.

Ako žena osjeća preplavljenost i nervozu prilikom odlaska u dućan, osjećat će je i beba. Ako žena treba odmor, treba ga i beba.
Mnoge studije potvrđuju dobrobiti kontakta kože na kožu, od regulacije bebine temperature i raspoloženja do poboljšanja dojenja i veze među roditeljima.
Minimalni odmor od šest tjedana ne utječe pozitivno samo na ženino mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje već i na bebino.

Prepuštanje mijenja naše naučene obrasce

Prepuštanje drugima u babinju najteže pada jakim ženama koje vole imati sve pod kontrolom. Porod i razdoblje nakon njega uči nas kako tu kontrolu otpuštati i dati drugima priliku da se brinu o nama.

Mnoge žene ne osjećaju da je njihov partner sposoban brinuti se o djetetu pa ga djelomično ili potpuno isključuju iz brige za novorođenče što može značajno utjecati na njegove emocije i odnos s djetetom.
Babinje donosi jednu novu perspektivu i ženama omogućuje promjene naučenih obrazaca ponašanja kako bi oporavak bio uspješan.