Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjesto o porodu i bebi, razmišljam kako obitelji i prijateljima reći 'Sorry, ne možete vidjeti dijete!'

Smijemo li u okolnostima 'novog normalnog' pozivati ljude u babinje, makar samo one najbliže? Mislim da svi znamo odgovor na ovo pitanje, kaže trudnica koja bi za tri tjedna na svijet trebala donijeti svoje prvo dijete

Za nešto više od tri tjedna postat ćemo roditelji. Konačno ćemo shvatiti što nam svi govore o roditeljstvu koje mijenja život iz temelja, ali i donosi nezamislivu količinu ljubavi i emocija. U posljednje vrijeme, doduše, proživljavam buru emocija, a hormoni su u mojem okruženju najčešće spominjana riječ.

Naše su torbe spakirane za rodilište, a i doma je sve spremno; na redu je još finalna utakmica“ koja se tek treba dogoditi. I to baš u trenutku kada na je život uzdrmala nepoznata bolest – Covid-19.

Ovih dana uopće ne razmišljam kako će izgledati prvi dani s bebom, tj. kako ću podnijeti porod, dojenje, nedostatak sna i sve one druge "slatke brige“ s kojima se susreće svaki novi roditelja. Najviše me brine kako uzbuđenim članovima obitelji i prijateljima, koji toliko željno iščekuju upoznati bebu, reći „Sorry, ne možete vidjeti dijete!“. Ta rečenica zvuči tako bizarno, zar ne? Ta rečenica uopće ne bi trebala postojati. No Covid-19 promijenio je sva naša maštanja o trenutku u kojem ćemo svijetu pokazati našu bebu. Što reći prijateljima koji će nas, po dolasku kući, pitati kada mogu upoznati novog člana? Smijemo li pozivati ljude u goste, makar samo one najbliže? Mislim da svi znamo odgovor na ovo pitanje.

Pa što im reći? Možda, da bismo voljeli da upoznaju dijete, ali da liječnici to ne preporučuju zbog visokog rizika od zaraze novim virusom. I sam razgovor o tome izaziva nelagodu. Većina ljudi će razumjeti, sigurna sam. Za one koji nas razumiju, veliko i iskreno, hvala. Nemate pojma koliko to cijenimo, znajući da vas nećemo razočarati.

Osim činjenice da zbog pandemije koronavirusa moramo držati distancu, trudnice već tjednima, otkad je ponovno uvedena zabrana pratnje na porodu, muči to što u tom najposebnijem trenutku - kad na svijet dolazi njihovo dijete - neće moći imati podršku partnera. O peticiji koju će pokrenuo tata Ivan Jurić već smo pisali, a intrevju s njim možete pročitati OVDJE. U međuvremenu je KBC Rijeka popustila i dozvolila pratnju, no ne i druga hrvatska rodilišta.

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite pojasnio da je riječki KBC dozvolio prisustvo očeva na porodima na temelju upute Ministarstva svim ustanovama u kojoj se navodi, ako je epidemiološka situacija u nekim područjima bolja, može se razmotriti popuštanje mjera ili njihovo pooštravanje, ako je situacija lošija.

"Situacija je dobra u KBC-u Rijeka. Sada idemo prema selektivnijim i ciljanim pristupima", rekao je Beroš.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak o 86 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, poručivši kako je najkraći put do suzbijanja epidemije pridržavanje mjera i preporuka epidemiologa.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije