Kada je riječ o novopečenim mamama, broj obaveza eksponencijalno raste. Kako odjednom morate skrbiti za bebu, obitelj, posao i sebe, mozak postaje opterećen novim informacijama koje trebate obraditi pa se nemojte čuditi ako vam se dogodi da ste se malo pogubili, odnosno da više niste onako 'bistri' i brzi u prisjećanju, odnosno može vam se učiniti kako vam je mozak u nekoj izmaglici. Ovaj fenomen naziva se i 'mamin mozak', 'mamina amnezija' ili 'mozak bebe' i samo je privremen.

Što očekivati? Bez obzira na to kojim imenom nazvali fenomen koji proživljavate, ono što osjećate nije neobično. Tijekom i nakon trudnoće, mozak prolazi kroz promjene gdje dio sive tvari, u nekim područjima, raste, dok se u drugima smanjuje. Prirodni je to fenomem koji ima svoj razlog, a to je da pomogne ženi da se bolje brine o bebi i poveže s njom. Posljedica ovog učinka jest u tome što je pogođeno kratkoročno pamćenje. No, uz nekoliko promjena u načinu života, moždana magla će se podići, a vaš će mozak postati sposoban za multitasking.

Više sna!

Iako je to možda lakše reći nego učiniti, novopečene bi majke trebale postaviti cilj, a to je da spavaju kad god je to moguće.

San je važan za održavanje tijela zdravim. Kada je riječ o mozgu, san ne samo da osigurava učinkovitu međusobnu komunikaciju neurona već pomaže i u uklanjanju 'toksina' koji su se tijekom dana nakupili u živčanom sustavu.
Kada nema dovoljno sna, tijelo je pod stresom. To ujedno znači višu razinu kortizola, hormona stresa, koji utječe na kratkoročno pamćenje.

Podijelite zadatke umjesto da sve radite sami

Dolaskom bebe u obitelj, majke se mogu osjećati pretrpane obavezama, novim i starim. Nije čudo što to može dovesti do preopterećenosti i slabije produktivnosti. Kako bi se stanje reguliralo, potrebno je podijeliti obaveze. Ne morate sve raditi sami.

Prihvaćanjem pomoći od obitelji i prijatelja, možete si osloboditi dio dana i dobiti malo prostora za sebe. Uključite supružnika da preuzme dio roditeljske odgovornosti i obavi neke od zadataka, kako biste vi mogli malo odahnuti. Uostalom, važno je da posao bude ravnomjerno raspoređen.

Zapišite da ne zaboravite!

Budući da rođenje beba utječe na kratkoročno pamćenje, zapisujte dnevne obaveze. Time možete mozgu uštedjeti energiju. A i činjenica da stavke nestaju s popisa, dat će vam osjećaj produktivnosti, čak i u danima kada mislite da nite učinile ništa.

No popisi mogu biti dvosjekli mač. Nemojte da popis bude predugačak i neostvariv jer ćete tako samo povećati stres. Zapisujte samo najvažnije obaveze koje morate učiniti, a kada ih završite, a niste preumorni, dodajte još nešto na popis.

Hranite se zdravo

Zdrava prehrana obnavlja tijelo, stimulira laktaciju, ali i opskrbljuje mozak potrebnom energijom.

Prema klinici Mayo, konzumiranjem određene hrane, ne samo što ćete poboljšati kognitivne funkcije već možete usporiti i starenje mozga za gotovo 7 godina. U prehranu uvrstite povrće, voće, orašaste plodove, ribu i maslinovo ulje jer su ovo namirnice bogate antioksidansima i omega kiselinama.

Tjelesna aktivnost je presudna

Tijekom dana nastojte pronaći vremena za kretanje, bilo da je riječ o vježbanju ili brzom hodanju. Kada ste tjelesno aktivni, potičete proizvodnju endorfina, a osim toga što se osjećate fizički jačima, jačate i funkcije mozga, jer endorfin pomaže pri koncentraciji i mentalnoj oštrini.