Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babinje je vrijeme brige za bebu, ali i sebe

Rodili ste malo prekrasno stvorenje i preplavljuju vas emocije. Ushićeni ste, presretni, puni adrenalina, pozitivne energije… No ipak se osjećate iscrpljeno, trpite poslijeporođajne bolove, nesigurni ste i čini vam se kako nemate ...

Da biste se mogli dobro brinuti za svoju bebicu, u prvom se redu morate pobrinuti za svoje emocionalno i fizičko zdravlje. Svi znamo da se svijet vrti samo oko bebe čim se rodi. No mame se moraju usredotočiti i na sebe. Oporaviti se kako bi se, pune samopouzdanja, brinule o malom biću koje su donijele na svijet.

Prvi tjedan

Oporavak od porođaja

Porođaj utječe na gotovo svaki djelić vašeg tijela. Mnoge su majke u čudu što ih sve boli i što su jako umorne. Iznenađenje je i kako se ćudljivo osjećate. To je normalno jer vaše tijelo izlučuje krv, znoj, suze, mlijeko.

Tijekom prvog tjedna možete osjetiti grčeve u trbuhu i kontrakcije maternice, neugodnost, bol i bockanje u međici ako ste imali epiziotomiju ili bol od reza ako ste imali carski rez. Lohije mogu postati ružičaste krajem tjedna. Možete imati neugodan osjećaj u dojkama i napetost oko trećeg ili četvrtog dana nakon porođaja, kao i upaljene ili ispucane bradavice ako dojite.

Kako se pobrinuti za sebe?

Njegujte svoje osjetljive dijelove i upotrebljavajte čisti higijenski uložak svakih četiri do šest sati. Ako trpite jake bolove, porazgovarajte sa svojim liječnikom o tome koje lijekove smijete uzimati i u kojoj mjeri. Također nastojte piti dosta tekućine kako biste spriječili eventualni zatvor.

Dojite bebu na zahtjev kako biste spriječili probleme s grudima i dojenjem. Mlijeko će vam nadoći nekoliko dana nakon porođaja, a tada vam grudi mogu postati otečene. Također se nemojte ustručavati zatražiti pomoć.

Bila to pomoć u kuhanju, pranju rublja ili netko samo treba pripaziti bebu dok se vi odmarate. Ne žurite se obaviti stvari koje mogu čekati. Svaka pomoć dobro će vam doći.

Drugi tjedan

Nastavak oporavka

Tijekom drugog tjedna počet ćete se osjećati bolje, no to ne znači da se trebate prihvatiti većih kućanskih poslova. Umjesto toga, pokušajte malo izaći na zrak jer će takav izlazak biti čudotvoran za vas i vašu bebu. Iscjedak iz rodnice nastavit će se, kao i bolovi ili bockanje, a ako dojite, mogu vas boljeti i bradavice.

Kako se pobrinuti za sebe?

Izađite iz kuće i počnite lagano hodati. Ta lagana vježba razgibat će vaše mišiće i goditi vašoj psihi. Tjelovježbom se možete riješiti utučenosti, a ona pomaže i kod poslijeporođajne mlitavosti. Naravno, nemojte se forsirati, nego svaki dan pomalo.

Usporite s fizičkim aktivnostima. Vaginalni iscjedak, odnosno lohije, u drugom bi tjednu trebale poprimiti smeđu boju. Ako se previše naprežete, lohije će ponovno postati crvene. To su upozoravajući znakovi da biste trebali usporiti.

Potražite pomoć ako vas nešto boli ili ako su vam bradavice raspucane ili krvare.

Treći tjedan

Emocionalne promjene

Tijekom trudnoće razine hormona estrogena i progesterona veće su oko 10 puta nego što je to normalno. No kada rodite, počinje vrtlog hormona. U pretporođajno stanje vraćaju se oko sedmog dana nakon porođaja, no emocionalni usponi i padovi tek počinju.

Kako se pobrinuti za sebe?

Nemojte šutjeti ako se osjećate čudno ili promjenjiva raspoloženja, nego porazgovarajte sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom, kao i s članovima svoje obitelji. Izrazito je važno razgovarati ako u vašoj obitelji postoji povijest depresije.

Smanjite očekivanja i zadatke koje ste sebi zadali, a koji se tiču kućanskih poslova i društvenih okupacija. Mnoge žene imaju sliku “supermame”, prema kojoj sve moraju napraviti same jer inače nisu dobre mame.

Opustite se i svaki dan napravite nešto posebno za sebe. Makar samo nazvali prijateljicu, slušali glazbu ili čitali knjigu. Ako mislite da bi vašem raspoloženju godilo društvo, nađite se s nekom novom mamom koju poznajete i podijelite s njom svoje osjećaje.

Četvrti tjedan

Osjećate se iscrpljeno

Vaše tijelo polako zacjeljuje, ali vaš je mozak vjerojatno umoran i iscrpljen. Zacijelo se nikada u životu niste osjećali tako neispavano. A umor često pridonosi osjećaju da niste dorasli zahtjevima majčinstva. Ipak, podsjećamo vas na to kako je ova faza samo privremena.

Kako se pobrinuti za sebe?

Spavajte kad je god to moguće. Mnoge majke ne mogu zaspati onda kada zaspi dijete, što je i razumljivo. No ako se potrudite i umirite onog trenutka kada vaša beba utone u san, možda i uspijete nadoknaditi sate odmora koji vam nedostaju.

Pokušajte se koristiti tehnikama opuštanja, poput meditacije ili mini relaksacije. Udahnite polako i duboko, držite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite polako i do kraja.

Peti tjedan

Frustracija i vaše tijelo

Iako ste gotovo “ona stara”, ipak osjećate posljedice porođaja. Možda vas muče hemoroidi ili patite od zatvora. A zacijelo se i pitate hoće li se vaše tijelo ikada vratiti u normalno stanje. Možda se osjećate “veliko”, trbuh vam je još ispupčen, a vaše su grudi prepune mlijeka.

Kako se pobrinuti za sebe?

Počnite s duljim šetnjama jer svakodnevne vježbe tope kalorije i poboljšavaju vaše raspoloženje, a to je i prigoda da malo izađete iz kuće. Ako ne želite ostavljati bebu nikome, stavite je u kolica i pješačite.

Također pripazite na prehranu. Mnogo svježeg voća, povrća, žitarica − primjerice, maslac od kikirikija na kriški pšeničnog kruha s jabukom i čašom mlijeka savršeno je izbalansiran obrok.

Ne zaboravite ni na tekućinu. Pijte dovoljno vode jer ona poboljšava probavu. I budite strpljivi sa svojim tijelom jer neke se žene osjećaju oporavljeno za nekoliko tjedana, a nekima treba dulje vrijeme.

Šesti tjedan

Privikavanje na novi život

Vaše tijelo vraća se u normalu, no vaš se život iz temelja promijenio sada kada imate bebicu. Možda se još osjećate umorno ili osjećate nelagodu u međici, no trbuh vam se postupno ravna, a maternica povlači u zdjelicu. Osim toga, gubite na težini. Također, bliži se i vaš prvi ginekološki pregled nakon porođaja.

Kako se pobrinuti za sebe?

Nastojte zapisivati svoje emocije i stvari koje vam se događaju. Možda ćete bilježeći svoje unutarnje osjećaje pronaći odgovore na neka pitanja koja vas zanimaju. Upoznajte se s novim mamama s kojima možete razmjenjivati iskustva, bilo to u ulici, četvrti, gradu ili, pak, na internetskim forumima za roditelje.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije