Ovisno o njegovoj dobi, vašem prvorođencu će vjerojatno trebati 24-satna pažnja i možda se brinete kako će se trudnoća i novorođenče uklopiti u vaš već i onako užurban ritam.

Različiti simptomi u drugoj trudnoći

Druga trudnoća može biti potpuno drukčija od prve. Možda ćete i primijetiti da imate različite simptome. Žene su primijetile sljedeće razlike:

  • Trbuh je narastao puno ranije, vjerojatno zato što su vam trbušni mišići već jednom bili istegnuti.
  • Možda ćete ranije osjetiti da se beba rita zbog toga što znate kakav je to osjećaj.
  • Možda ćete imati jutarnje mučnine, čak i ako ih niste imali u prvoj trudnoći. Ako ste imali jutarnju mučninu u prvoj, velika je vjerojatnost da ćete imati i u drugoj trudnoći.
  • Porod će trajati kraće. Prvorotkinjama, prva faza poroda (proširivanje cerviksa) traje u prosjeku osam sati, ali ženama koje su već rodile, prosječni porod traje pet sati. Druga faza (izgon i porod) vjerojatno će trajati manje od dva sata, u usporedbi s tri sata kod majki prvorotkinja.

Vaše mentalno zdravlje u drugoj trudnoći

Mentalno, vjerojatno ćete se osjećati drukčije nego u vrijeme prve trudnoće. Imat ćete manje vremena za uživanje u trudnoći jer sada imate malo dijete koje zahtjeva pažnju i angažman.

Ako ste kod kuće, a vaš partner radi od 9-17 sati, predajte mu dijete kad se vrati kući da biste odvojili sat vremena za sebe.
Ako radite, svakih nekoliko tjedana uzmite slobodan dan, a dijete ostavite u vrtiću ili kod prijatelja.
Možda će vam biti teže paziti što smijete, a što ne smijete raditi u trudnoći. Ipak ne zaboravite svoje vitamnine, folnu kiselinu i vitamin D.
Internetska kupovina stvari za bebu i kuću, mogla bi vam pomoći da uštedite vrijeme i mentalnu energiju.
Uvrstite tjelovježbu u svoj dan. Vježbanje je dobro za vas i vaše nerođeno dijete.
U krevet idite rano. Lako je doći u iskušenje i dugo u noć gledati filmove, ali dobar noćni san doprinijet će razini energije i mentalnom blagostanju.

Planiranje prvih dana s novorođenčetom i starijim djetetom

Boravljenje s novorođenčetom i starijim djetetom je doista teško, osobito ako je starije dijete mlađe od tri godine. Evo što možete učiniti za pripremu:

  • Zamolite prijatelje i obitelj koji su u blizini da vam pripreme obroke za dane nakon poroda.
  • Ako imate obitelj ili prijatelje koji mogu izvesti vaše prvorođenče na nekoliko sati u park ili na igru, zamolite ih da to učine.
  • Ako je dijete u vrtiću, prilagodba će ići lakše.
mama doji novorođenče
Shutterstock 

Dojenje po drugi put

Čak i ako niste dojili svoju prvu bebu, jedno od istraživanja pokazuje da mlijeko drugi put nadolazi lakše, što svakako vrijedi provjeriti.