Kada se beba rodi, izgled tako mala i sićušna da vam se čini kako s njom baš i ne možete puno. Uglavnom, prvih dana nakon rođenja bebu nosite, pridržavate joj pažljivo glavicu, držite je samo u naručju i ona leži, i to na leđima.
No bebicu već vrlo rano možete početi stavljati i na trbuščić, na što će se ona, naravno, pobuniti. No ovaj je položaj idealan za njezin razvoj jer potiče dijete da podigne glavu i time učvršćuje mišiće glave, vrata i ramena, što sve utječe na bolji motorički razvoj.
Evo koje su prednosti vremena provedenog na trbuhu:
beba vježba za aktivnosti poput okretanja, sjedenja i puzanja
potiče se razvoj grube motorike
potiče se rad slabije korištenih mišića glave, vrata i ramena
više budnog vremena provedenog na trbuhu, manja je vjerojatnost od formiranja zaležane glavice
pomaže kod problema s grčevima

Kako biste novorođenče navikli na potrbušni položaj, možete početi s njim vježbati već vrlo rano. Postavljajte ga na trbuh barem dva do tri puta na dan, a nakon prvog mjeseca i češće. Ako se buni, krenite s varijacijama položaja koje će novorođenče lakše prihvatiti, a koje će mu pomoći da se navikne na ležanje na trbuhu.

Na rukama. Položite bebu na svoju podlakticu, trbuhom prema dolje, a drugom ga rukom prdržavajte za leđa. Ovaj položaj pomaže kod kolika jer ga ujedno nježno masirate toplima dlanovi i prstima po trbuhu.

Na vašem trbuhu. Beba leži na vašem trbuhu ili na prsima te s vremenom podiže glavicu kako bi vas pogledala.

Na vašem ramenu.Beba leži na vašem ramenu i zbog položaja s vremenom počinje dizati glavicu.

U vašem krilu. Beba leži na koljenima roditelja u položaju na trbuhu.

I... na podlozi
Od 6. tjedna možete dijete polegnuti na trbuh na tvrdu podlogu na podu polako spuštajući mu glavicu. Jako je važno da je podloga tvrda kako bi dijete osjetilo svoje tijelo i čvrst oslonac kad se ručicama počne odgurivati i podizati glavicu (izbjegavajte debele spužve ili debele mekane podloge jer dijete kroz njih propada i ne osjeća sigurnost za učenje novih pokreta).

Najbolje je takve vježbice raditi kad je dijete sito i zadovoljno, čime ćete povećati šanse da zavoli taj položaj i smatra ga zabavnim. Igrajte se šarenim igračkama koje će beba s vremenom željeti dosegnuti.

Potrbušni položaj nije za spavanje
Dok je tijekom dana poželjno postavljati bebu u taj položaj, za noć i spavanje se ne preporučuje zbog povećanog rizika od iznenadne dojenačke smrti. Zato se preporučuje bebu postavljati na leđa. Djeca koja s nekoliko mjeseci već svladaju rotiranje na trbuh, mogla bi se u snu okrenuti pa se za spavanje preporučuje vreća koja otežava takve rotacije.