Zamislite da svoju tek rođenu bebu trebate naučiti sisati ili kakati. Pa to bi bilo zastrašujeće, zar ne? Koliko muke da dijete naučite neke druge stvari, koliko istraživanja i različitih pristupa. Zamislite da još morate razmišljati o metodologiji učenja zadovoljenja osnovnih fizioloških potreba.

Na sreću, možete odahnuti, jer ne morate. Bebe rađaju s oko 70 refleksa koji su programirani negdje u njihovim malim mozgovima. Poput treptanja ili kašljanja, refleksi dojenčadi su automatska ponašanja koja se ne moraju učiti niti vježbati. Mnogi refleksi novorođenčeta toliko su važni za njegovo preživljavanje da su prisutni još u maternici.

1. Refleks plača - 'Nešto mi smeta'

Plač je 'majka' svih sigurnosnih refleksa bebe! Pokrenut bilo kakvom iznenadnom nevoljom, savršeno je podešen da pokrene vaš živčani sustav i potakne vaše srce - i stopala – da potrčite u pomoć svojoj bespomoćnoh bebi.

2. Refleks kihanja - 'Nešto je u nosiću'

Često mislimo da je kihanje znak prehlade, ali kod beba mali nosići moraju se čistiti na neki način.

3. Refleks traženja usnama ili root refleks- 'Tražim hranu'

Riječ je o urođenom refleksu kada se beba automatski okreće svoje lice prema izvoru podražaja ako joj se dotaknu usne ili usta, a omogućava da pronađe dojku i otvori usta za sisanje.

Dodirnite bebin obraz blizu usana i ona će usta okrenuti prema izvoru podražaja, otvoriti ih i zatim zatvoriti. Ovaj refleks pomaže novorođenčetu da locira i uhvati majčinu bradavicu... čak i u mraku. Ne brinite se ako dodirujete bebu po obrazu, a beba ne reagira. Refleks traženja očituje se samo kad je beba gladna. Ako joj dodirnete obraz i ne reagira, vjerojatno još nije došlo vrijeme za ručak.

4. Refleks sisanja i gutanja - 'Gladan/a sam i žedan/a'

Imate li ultrazvučnu snimku na kojoj vaša bebica siše palac još u maternici? Nakon što se dijete uhvati za vašu bradavicu, sisanje i gutanje se usklađuju kako bi mlijeko moglo doći do želučića.

5. Refleks umirivanja - 'Hoću mir'

Bebe imaju urođeni refleks samoumirivanja koji je očito razvijen još doksu bili u fazi fetusa, u majčinoj utrobi. Ovaj su refleks znanstevnici definirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća, a njegova je funkcija prije svega umiriti gibanje fetusa kako ne bi prije vremena 'odlutao' u stražnji položaj za rađanje. Ovaj refleks zadnja dva mjeseca trudnoće stavlja bebe u 'mini trans', a nakon poroda na njemu su temeljene tehnike umirivanja beba kao što je povijanje, ljuljuškanje, sisanje.

7. Refleks hvatanja - 'Ne ispuštaj me'

Stavite svoj prst u bebin dlan, a ona će ga uhvatiti prstima, odmah. Ovo znanstvenici smatraju evolucijskim refleksom, a njegova je funkcija primijećena kod beba čimpanzi kad bi se odmah po rođenju hvatale za majčino krzno dok bi ona jurila džunglom.
Prilikom rođenja hvatanje je normalan refleks, a do 3. mjeseca vaša će beba aktivno i svjesno pokušavati dohvatiti stvari u svojoj blizini.

8. Moorov refleks - 'Što se dogodilo? Uznemirila me ova promjena'

Ovaj je refleks još poznat i kako refleks uzbune ili iznenađenja. 'Uključuje se' kada se beba prestraši (od trzaja, glasne buke ili kada joj glava naglo pada unatrag). Bebine ruke iznenada se rašire, a zatim se spoje u veliki zagrljaj, kao da vas pokušava dohvatiti. Ovaj je refleks vjerojatno spasio brojne majmunčiće bebe jer su ih mame majmuni mogle uhvatiti za ispružene ruke dok bi počele padati.

beba-u-snu.gif
Giphy 

 Kako se beba razvija, urođeni refleksi se povlače i zaboravljaju, a na motoričku scenu dolaze svjesni i vođeni pokreti.