Mama po imenu Lynda Harding otkrila je u videu koji je objavila na TikToku genijalan trik kako da se beba ne probudi dok je spuštate u krevetić. Prema Lyndinu iskustvu, većina roditelja radi istu grešku.

'Ako spuštate bebu u krevetić tako da joj prvo dotaknu madrac glava i ramena, pokrenut ćete u njoj reakciju koja se naziva Moro refleks. Najbolje je da je spuštate tako madrac prvo dotakne guzom, pa leđima i potom glavom', objašnjava ova mama u svome videu.

Lynda, osim što je majka, ona je i savjetnica za njegu beba te na svome profilu svakodnevno dijeli male trikove koji roditeljima olakšavaju život, a ima čak 90 000 pratitelja. Očito je ovaj video bio koristan mnogim roditeljima jer je pregledan više od 800 000 puta. 

Ova mama šestoro djece pokazala je točno na koji način biste trebali spustiti bebu u krevetić da izbjegnete aktiviranje ovoga refleksa, a ništa ne košta isprobati njezin savjet.

@ewanandfriends Does your newborn baby wake up every time you put them down to sleep? This could be why… #babysleeptips#babysleephack#newbornsleeptips#mumsoftiktok♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Što se događa kada bebu spuštate u krevetić?

Kao što već vjerojatno znate, sve se bebe rađaju s određenim brojem urođenih refleksa. Kada dijete spuštate u krevetić, kod njega dolazi do nagle refleksne reakcije - Moro refleksa, također poznatog i kao refleksa zaprepaštenja.

Zapravo, riječ je o refleksnoj reakciji dojenčadi na iznenadnu promjenu iz okoline, a koja se očitujem naglim trzajem uslijed kojeg se probude. Ovaj je refleks poželjan jer je topokazatelj da se njezin mali živčani sustav pravilno razvija. Refleks pokreću sve iznenadne promjene u senzualnoj stimulaciji, kao što je glasna buka, nagli pokreti ili iznenadni dodir, nagla promjena intenziteta svjetlosti, bilo koji događaj koji izbacuje bebu iz ravnoteže – kada se stavlja u krevetić, na primjer, kada je vadite iz kadice za kupanje ili iznenadno okretanje bebe.