S obzirom na to da se čini kako sićušno tijelo novorođenčeta gotovo ništa ne zadržava u sebi, možda ćete se zapitati dobiva li dovoljno mlijeka kako bi se razvijalo. Jedini način da dobijete ispravnu predodžbu o tome jest da doznate kolika je zapremina bebinog želuca.

Kada govorimo o 'veličini' želuca tek rođene bebe, zapravo govorimo o volumenu: odnosno koliko mlijeka (ili kolostruma) beba može zadržati, a da joj ne bude neugodno.

Ako dijete počinje s dojenjem, male su šanse da uzme više negoli joj je potrebno, ali kad govorimo o hranjenju na bočicu, to se može dogoditi.

No koja je količina mlijeka potrebna novorođenčetu? Evo kako se mijenja volumen bebina želuca u prvih 10 dana njezina života.

1. dan

Prvog je dana bebin želudac veličine zrna graška ili malene pikule, a može popiti otprilike 1 žlicukolustruma ili mlijeka u jednome obroku. Tako da je posve normalno da na samome početku dojenja proizvodite male količine kolostruma.

3. dan

Do trećeg dana bebin želudac naraste do veličine oraha. Zamislite, kojeg li napretka!? To je obično dovoljno da primi 14 do 25 ml tekućine.

Ako dojite, do trećeg će vam dana već nadoći veća količina mlijeka i ono će postajati bljeđe.

10. dan

Kada beba napuni 10 dana, želudac će joj vjerojatno biti veličine loptice za golf. Novorođenče je spremno za 40 do 60 ml tekućine u jednom hranjenju i polako bi se trebalo početi približavati svojoj porođajnoj težini.

Što još trebate znati?

Kada se beba rodi, obično popije oko 29 ml kolostruma tijekom prva 24 sata, i to u nekoliko hranjenja. Naravno, začudit ćete se jer bez obzira na tako malu količinu popijenoga mlijeka, novorođenče će puno vremena provesti sišući dojku. No to je dobro i za vas i za bebu jer tako potiče laktaciju.

Kolostrum se počinje mijenjati u prijelazno mlijeko otprilike 2 do 5 dana nakon poroda. Prijelazno mlijeko bit će hranjivije od kolostruma i može izgledati kao punomasno mlijeko.

Otprilike 10 do 14 dana nakon rođenja vaše će grudi početi proizvoditi zrelo mlijeko, vodenastije – koje se još naziva i prednje mlijeko, i masnije – koje se naziva zadnje mlijeko.
Sastav zrelog mlijeka mijenjat će se svakodnevno, i to prema razvojnim potrebama vaše bebe. No zapamtite da grudi proizvode mlijeko na temelju ponude i potražnje – što je beba više na prsima, bit će u njima više i mlijeka.

Što treba znati prilikom hranjenja mliječnom formulom?

Ako bebu hranite na bočicu, postoji mogućnost da se ona prejede, a često bljuckanje može biti znak da je dobila previše mlijeka.

Znakovi prekomjernog hranjenja još mogu biti:
• plakanje nakon hranjenja
• obilnije bljuckanje
• nadutost
• proljev

Kako biste to spriječili, aktivno pratite bebu dok jede i pazite na znakove koji ukazuju na to da više nije zainteresirana za hranjenje.

Zapamtite, prvih mjesec dana bebi neće trebati puno hrane, ali će je trebati često. Pripazite samo na broj vlažnih i prljavih pelena te boju stolice koji su jasni pokazatelji je li beba gladna ili nije.