Kada je vaše novorođenče nemirno, plače, prestimulirano vanjskim podražajima, jedan od načina kako ga možete umiriti je povijanjem u pamučnu dekicu. Od davnina su majke povijale svoje bebe io tako ih umirivale.

Od samog rođenja pa sve do dobi od šest mjeseci, ako beba nema zdravstvenih problema, može se povijati  kako bi joj se pružio osjećaj sigurnosti i zadovoljila potreba za dodirom. Povijanje bebu vraća u sigurnost maternice i zato na njih djeluje smirujuće.

'Moj je sin kao novorođenče često plakao. Počeo je imati problema s kolikama već nakon tri tjedna od poroda, a ja, kako sam se bavila dojenjem i nošenjem po rukama, nisam baš imala vremena istraživati metode smirivanja malih beba. Moj je suprug tada otkrio da se beb mogu umiriti ako ih povijete u dekicu. Postao je pravi majstor povijanja, a kada bih ja iscrpila svu snagu na dojenje i nošenje po stanu, vožnju u kolicima i autu, on bi uzeo dekicu i riješio problem. Naš je sin spavao i dva sata u komadu, onako povijen, kao mala štruca. Ja bih napokon mogla uhvatiti malo odmora.

S drugim djetetom, povijanje smo uveli odmah. Definitivno, metoda koja je kod nas bila nadasve uspješna', ispričala je mama Irena.

Stoga, donosimo video koji u detalje objašnjava kako poviti novorođenče i dati mu osjećaj sigurnosti kao što ga je imalo dok je bilo u svojoj mami.

Za povijanje koristite pamučnu dekicu četvrtastog oblika, a važno je da bude prozračna i elastična.

Dekicu postavite na krevet tako da izgleda kao dijamant. Gornji ugao dekice preklopite tako da dodiruje sredinu dekice.

Postavite bebu na dekicu tako da joj je vrat položen na gornji rub dekice. Bebina desna ruka treba biti uz tijelo. Dok držite bebinu desnu ruku, prebacite dekicu s njezina desnog ramena i čvrsto je zataknute ispod tijela.

Potom izravnajte lijevu ruku i donji ugao dekice prebacite preko bebina lijevog ramena. Dekicu kod lijevog ramena spustite do bebinih prsa.

Držeći dekicu na bebinim prsima, prebacite zadnji ugao dekice preko bebina tijela. Na taj način dobivate remen koji sprečava da se dekica odmota. Kraj dobivenog remena zataknute za prednji dio dekice. Vrlo je važno da noge, odnosno kukovi, imaju dovoljno mjesta i da ih beba može slobodno micati.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock, Youtube