Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽDA OVO NE ZNATE: Vaše se dijete rodi sa 75 refleksnih radnji!

Jeste li se ikad zapitali zašto tek rođena beba radi neke kretnje i jesu li one urođene? Evo koje primitivne reflekse vaša beba ima čim se rodi.

 beba drži za ruku Izvor: Shutterstock

Ovaj je trenutak zabilježen na mnogim kamerama: dotaknete ručicu novorođenčeta a ono čvrsto uhvati vaš prst. Začudit ćete se, ovo je samo refleksna radnjarefleks hvatanja, a možda će vas začuditi i činjenica da se dijete rodi sa 75 refleksnih radnji. Neke refleksne radnje nestanu ubrzo nakon rođenja, tri do 6 mjeseci, a neke se postupno zamjenjuju svjesnim radnjama.

Refleks sisanja

Ova je refleksna radnja za preživljavanje. Ako dotaknete bebu za obraz, ona će se okrenuti prema vašem prsti i otvoriti usta. Ovaj refleks pomaže bebi uhvatiti maminu bradavicu. Novorođenčad će automatski početi sisati ako im dodirom stimulirate usta ili nepce. Također, ovaj refleks prevenira gušenje jer se jezik pokreće prema van kako bi izbacio sadržaj.

Moro refleks

Jeste li ikad vidjeli kako se novorođenče kao mali majmunčić miče po svojoj mami? Ovaj je refleks prisutan do šestog mjeseca djetetova života. Ispituje se tako da dijete položi na leđa, primi ga se za ručice te ga se malo podigne i spusti. U tom trenutku dijete napravi ekstenziju i fleksiju (ispruži se pa savije). Može se ispitati i na način da se dok dijete leži na leđima rukom malo jače lupi po ležaju. Dijete će tada reagirati na isti način.

Refleks automatskog hodanja

Ako dijete uhvatite ispod pazuha i stavite ga u vertikalni položaj te ga malo naslonite prema naprijed, ono će tada napraviti pokret nogom kao da želi hodati. Ovaj refleks je prisutan do 2. mjeseca djetetova života.

Refleksi ispravljanja

Ako položite bebu na trbuh, licem prema dolje, ona će okrenuti glavu ustranu kako bi si osigurala da može disati. Jednako tako, ako je položite na leđa, ali joj dekica prekrije glavu, beba će okrenuti glavu ustranu i ručicama pomaknuti dekicu prema dolje.

Galantov refleks

Ovaj refleks može ispitati i roditelj bebe tako da dijete polegne na trbuh te mu prstom lagano, tik uz kralježnicu, prolazi po leđima od vrata prema struku. Dijete bi se trebalo saviti u stranu s koje dolazi podražaj. Isti pokret izvodite i na drugoj strani na kojoj bi se trebala pojaviti ista reakcija.

Možda će vas zanimati

Najnovije