Nekad je to bio Facebook pa Instagram, a danas su klinci priključeni na TikTok. I mogu satima biti na mobitelu samo gledajući videozapise raznih influencera ili čak samo svojih vršnjaka. Roditeljima je često nejasna ta zaluđenost promatranjem tuđih filmića, ali da bi mogli bolje biti upućeni u živote svoje djece, potrebno je upoznati predmet njihova najvećeg interesa.

Što je TikTok?

TikTok brzorastuća je aplikacija za učitavanje i dijeljenje kratkih videozapisa od 60 sekundi. Nastala je spajanjem dviju popularnih aplikacija, Douyin i Musical.ly.
Nakon spajanja 2018., ova platforma okupila je više od 800 milijuna aktivnih korisnika. Trenutno je TikTok dostupan na 75 jezika na 150 tržišta diljem svijeta. Iako je TikTok namijenjen ljudima svih dobnih skupina, njegov kratki video format posebno privlači mlade, uključujući djecu mlađu od 13 godina, koja mogu biti izložena neprimjerim sadržajima.

Je li TikTok siguran za djecu?

TikTok se ne smatra potpuno sigurnim za djecu, ali ta im je aplikacija znimno privlačna jer omogućuje slobodno izražavanje na kreativne načine. Mogu stvarati videozapise na izabranu temu, od sporta i fitnessa, do recepata i DIY (do it yourself) vodiča. Međutim, TikTok zahtijeva nadzor odrasle osobe iz sljedećih razloga:

- Djeca se često susreću s neprimjerenim sadržajem, kao što psovke i snimke sa seksualnom konotacijom, čak i nakon filtriranja sadržaja.

- TikTok ima komercijalni element koji nudi nagradne bodove, ako djeca pozovu svoje prijatelje da preuzmu aplikaciju. Ovi se bodovi mogu iskoristiti za kupone različitih robnih marki.

- Potencijana opasnost jest ta što se neznanci žele povezati s djecom na TikToku.

Koliko godina morate imati da biste koristili TikTok?

Prema uvjetima i odredbama TikToka, minimalna dob za korištenje aplikacije je 13 godina. Međutim, mlađa djeca mogu pristupiti jednostavnijoj verziji platforme. Evo različitih pravila za korisnike različite dobi:

Djeca mlađa od 13 godina: Mogu koristiti samo dio aplikacije namijenjen mlađoj djeci. Ovaj odjeljak ima dodatne značajke privatnosti i sigurnosti koje im omogućuju gledanje sadržaja primjerenog dobi i ne dopušta im objavljivanje, pretraživanje ili komentiranje bilo kojeg videozapisa.

Djeca između 13 i 15 godina: Njihovi su računi prema zadanim postavkama privatni i samo njihovi prijatelji mogu komentirati njihove videozapise. Isključena je i značajka koja drugima preporučuje njihov račun. Osim toga, novo ažuriranje TikToka sprječava slanje obavijesti korisnicima ove dobne skupine nakon 21 sat.

Djeca starija od 16 godina: Mogu koristiti značajke prijenosa uživo i izravnih poruka. Međutim, korisnici u dobi od 16 do 17 godina neće primati obavijesti nakon 22 sata. Samo korisnici stariji od 18 godina mogu kupovati, slati i primati virtualne darove.

Koji su rizici TikToka za djecu?

Budući da je TikTok društvena platforma, predstavlja određene rizike za djecu. Ovi rizici uključuju:

Povezivanje s nepoznatim osobama: Društvene platforme korisnicima omogućuju povezivanje sa strancima među kojima može biti grabežljivaca loših namjera.

Zbog toga je TikTok postavio sigurnosne smjernice koje sprječavaju strance da šalju neprimjerene poruke djeci. Dodatno, djeci mlađoj od 16 godina nije dopušteno slati niti primati privatne poruke. Nažalost, mnoga djeca koriste TikTok s lažnim datumom rođenja, zbog čega je njihova sigurnost ugrožena.

Prikupljanje podataka: Svojevremeno je TikTok optužen za nezakonito prikupljanje podataka o djeci mlađoj od 13 godina i kažnjen sa 5 milijuna dolara. Stoga, djeca moraju izbjegavati dijeljenje i pohranjivanje svojih osobnih podataka na TikToku.

Opasni izazovi: Sve društvene platforme redovito se susreću s različitim izazovima. U prošlosti je TikTok uveo neke opasne izazove, kao što su Skull breaker Challenge i Blackout Challenge. Sudjelovanje u takvim izazovima može biti rizično. Stoga, djeca moraju izbjegavati takve izazove i loš utjecaj vršnjaka.

tata i dijete na TikToku
Shutterstock 

Što roditelji trebaju znati o TikToku?

Ako vaše dijete koristi TikTok, morate biti svjesni određenih činjenica koje bi mogle pomoći u očuvanju njegove sigurnosti.

- Vaše dijete može otvoriti TikTok račun koristeći svoje postojeće Google, Facebook ili e-mail račune, što predstavlja veći rizik zbog dijeljenja osobnih podataka.

- Postoje šanse da se neprimjeren sadržaj (sadržaj za odrasle) može pojaviti na profilu vašeg djeteta, čak i nakon primjene postavki privatnosti. Izloženost takvim sadržajima može negativno utjecati na djecu.

Određeni razgovori o osjetljivim temama, kao što su politika, rasizam i nasilje, mogu utjecati na mentalno zdravlje vašeg djeteta.

- Dijete bi moglo postati meta cyberbullyinga, jer korisnici mogu komentirati i kritizirati njihov sadržaj, što može utjecati na samopouzdanje.

Koje sigurnosne mjere treba poduzeti dok koristite TikTok?

Platforme društvenih medija nude zabavan način izražavanja kreativnosti, pa nije čudno što ih dijete želi koristiti. Međutim, potreban je roditeljski nadzor nad korištenjem aplikacije kako biste pomno pratili djetetovu aktivnost.

1. Postavite ograničenja vremena na ekranu: možete koristiti TikTokovu značajku upravljanja vremenom zaslona kako biste ograničili vrijeme gledanja vašeg djeteta. Postavite vremensko ograničenje na 40 minuta, nakon čega će aplikacija zatražiti šifru za nastavak korištenja.

2. Omogućite ograničeni način rada: Ova značajka ograničava prikazivanje sadržaja za odrasle na zaslonu vašeg djeteta, ali nije sigurna. Svaki neprimjeren sadržaj koji se pojavi u ovom načinu rada može se prijaviti.

3. Omogućite obiteljsko uparivanje: Za dodatnu privatnost, možete koristiti postavku 'obiteljsko uparivanje', gdje kreirate svoj TikTok račun i povezujete ga s računom svog djeteta. Omogućit će vam upravljanje postavkama privatnosti vašeg djeteta.

4. Pratite djetetovu aktivnost: Da biste nadzirali sadržaj koji vaše dijete gleda, trebali biste podijeliti TikTok račun sa svojim djetetom.

5. Postavka o privatnosti računa: Ova postavka štiti dijete od nepoznatih ljudi i grabežljivaca. Međutim, čak i na privatnim računima vidljivi su profilna fotografija, biografija i korisničko ime. Stoga, pazite da se u ovom odjeljku ne dijele osjetljive informacije.

6. Kontrolirajte postavke videozapisa: Čak i kada je račun djeteta javan, može promijeniti postavke svakog videozapisa i odlučiti tko ih može gledati. Potaknite dijete da koristi ovu opciju za upravljanje svojim gledateljima.

7. Prijavite i blokirajte korisnike: Ako se djeca susreću s problemima sa sadržajem ili postavkama aplikacije, mogu odmah prijaviti problem. Također, jednostavno mogu blokirati korisnike čiji sadržaj ne žele vidjeti.

TikTok je sjajna platforma za zabavu i druženje s talentiranim kolegama kreatorima. Međutim, kao i svaka druga platforma društvenih medija, dolazi s rizicima. Stoga je važno pripaziti na TikTok aktivnosti svoga djeteta i razgovarati s njim o sigurnosti na mreži. Izgradite povjerenje kako bi dijete moglo podijeliti sve svoje brige s vama. Uz vašu podršku, ono može imati sigurno i ugodno TikTok putovanje.