Iz desetljeća u desetljeće, i žene i muškarci odlučuju se za osnivanje obitelji u sve kasnijim godinama života. Prije 20-ak godina, primjerice, žene su se odlučivale za trudnoću pretkraj dvadesetih, a danas je ta dob pomaknuta na sredinu tridesetih, ali i kasnije.

Trudnoća nakon 35. godine više nije bauk, a na trudnica koja je prošla tridesetuviše se ne gleda kao na stariju trudnicu niti se njezina trudnoća ubraja u one rizične. Baš naprotiv, sve više žena se odlučuje baš na trudnoću sredinom svojih tridesetih godina jer u osnivanje obitelji spremne su ući tek nakon što završe s obrazovanjem i ostvare neku vrstu sigurnoga radnog odnosa.

čuvanje trudnoće
Shutterstock 

Međutim, uz trudnoće nakon 35. godine vezuju se brojne predrasude, kao što su:

- trudnoće nakon 35. godine rezultiraju drastično većim brojem pobačaja
- postotak mrtvorođenih beba raste sa životnom dobi majke
- trudnoća nakon 35. godine rizična je i za trudnicu
- visok rizik od prijevremnog poroda
- općenito, trudnoće u kasnim tridesetima ozbiljno narušavaju zdravlje mame i bebe

Odakle predrasude o trudnoći nakon 35. godine?

Nekad je prevladavalo mišljenje da su šanse za trudnoću nakon 35. godine drastično manje, ali te su tvrdnje utemeljene na pogrešno protumačenim činjenicama i na podacima koji se odnose na stopu rađanja u 18. i 19. stoljeću. One nisu primjenjive na moderno doba iz mnogo razloga, a posljednje studije pokazuju da žene koje požele zatrudnjeti nakon 35. godine, to i u velikom broju slučajeva i uspijevaju.

Kako do zdrave trudnoće nakon 35. godine?

Svakako, zdrav način života povećava vam šansu za trudnoću nakon 35. godine. Poželjno je izbaciti alkohol i cigarete te reducirati unos kofeina. Za planiranje trudnoće važan je indeks tjelesne mase te se preporučuje dovesti tijelo u što bolju formu prije začeća bebe.

Na što obratiti pozornost ako zatrudnite nakon 35. godine?

- Vodite računa o općem zdravstvenom stanju
- Izbegavajte štetne supstance (lijekove, alkohol, cigarete...)
- Vježbajte i budite u formi koliko god vam okolnosti dopuštaju
- Hranite se zdravo
- U dogovoru s liječnikom, koristite dodatke prehrani i vitaminske suplemente

Postoji li rizik od prijevremenog poroda?

Novije su studije pokazale da se prijevremeni porod ne može povezati sa životnom dobi trudnice. Na prijevremni porod utječe način života te obiteljska anamneza ili trenutne životne okonosti kojima je izložena trudnica.