Danas više nije rijetkost biti majka s 40

Promjena je došla munjevitom brzinom: još se u prošloj generaciji žene u dvadesetima često gnjavilo pitanjima kada će konačno roditi. Danas je za većinu žena idealno vrijeme za rađanje oko tridesete godine - a nisu rijetke ni one koje se za porod odlučuju u četrdesetoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se dob rađanja pomaknula prema tridesetima, što je trend koji je već primijećen u zapadnim zemljama.

Razlozi za to su raznovrsni: čvrste veze i brakovi sklapaju se sve kasnije. K tome je mnogim ženama danas važno da nakon školovanja stječu iskustva na poslovnom planu. Sve veća stopa rastave brakova također je razlog zašto žene sve kasnije rađaju: mnogi muškarci i žene koji nakon prvog braka ulaze u novu vezu žele imati dijete s novim partnerom. Još jedan razlog za kasne trudnoće: nove terapije omogućuju parovima koji žele djecu da ipak dobiju dijete nakon puno godina.

Ženine najplodnije godine

Kako raste životna dob sve je manja vjerojatnost da žena zatrudni. Jajnike zahvaća proces starenja i jajne stanice u 35. godini ne sazrijevaju jednako glatko kao u dvadesetima. Često se javljaju ciklusi bez ovulacije. K tome je sve manje jajnih stanica: ženski embrij sadrži dva milijuna jajnih stanica. U vrijeme prve mjesečnice njih je 400 000, s 35 godina ostaje ih još samo 35 000. Oplođena jajna stanica se također rjeđe usađuje u sluznicu maternice ili se više ne razvija. Na kromosomima su sve su češće anomalije koje uzrokuju spontani pobačaj još i prije nego što žena primijeti da je trudna.

Ženski embrijo sadrži dva milijuna jajnih stanica

Žena najbrže može zatrudnjeti s 24 godine. Sredinom tridesetih šanse da zatrudni su oko 10 posto po ciklusu. Naravno, postoje velike individualne razlike. Stvarna plodnost žene ovisi i o njezinu zdravstvenom stanju, psihički su čimbenici također važni.

Radost očekivanja je dopuštena u svakoj dobi

Ranije su sve žene koje su se na trudnoću odlučivale u tridesetima automatski proglašavane trudnicama s "rizičnom trudnoćom". Danas se ipak zna da uz pravilnu njegu i skrb buduće majke trudnoća ne mora biti ugrožena. Evo nekih podataka:

  • mučnina, bolovi u leđima i ostale tegobe nisu češće u žena starijih od 35.
  • rizik od preeklampsije raste od 35. godine. Otprilike svaka sedma trudnica u kasnim tridesetim mora se liječiti zbog preeklampsije, ali tek svaka deseta u dobi između 20 i 30 godina.
  • trudnice starije od 35 godina nešto češće obolijevaju od trudničkog dijabetesa nego mlađe žene.
  • ali: budući da zrelije trudnice vrlo savjesno odlaze na preventivne preglede, povećani se rizik često vrlo brzo otkrije.

Važnost dobre prevencijie

Zahvaljujući modernoj preventivnoj brizi ultrazvučnom dijagnostikom rizici se mogu spriječiti. Srce, krvotok, lokomotorni organi i metabolizam u ovoj su dobi doduše jače opterećeni, ali to ne utječe negativno na sam tijek trudnoće. Preventivnom se brigom osim toga mogu na vrijeme prepoznati ostale komplikacije, kao što je preeklampsija čiji rizik je povećan kod starijih trudnica koje nose svoje prvo dijete. Preeklampsija se može otkriti takozvanim Dopplerovim ultrazvukom između 20. i 22. tjedna trudnoće, puno prije pojave prvih simptoma.

Trudnice starije od 35 godina češće pate od dijabetesa i mioma (20 posto žena starijih od 35). To su dobroćudni tumori u maternici, koji pak tijekom trudnoće vrlo brzo rastu, djetetu oduzimaju hranjive tvari i mogu ga potisnuti u nezgodan položaj za porod.

Prenatalna dijagnostika otkriva tajne

Djeca starijih trudnica češće imaju problema s anomalijama na kromosomima. To znači da raspolažu ili s premalo ili s previše genetičkog koda. Najpoznatija anomalija jest Downov sindrom (ili trisomija 21), kod kojega dijete ima tri umjesto dva kromosoma 21. Što je životna dob veća, raste vjerojatnost da dijete oboli od Downova sindroma.

Prenatalna dijagnostika omogućuje sprečavanje određenih bolesti djeteta, a među njima je i Downov sindrom. Liječnici su dužni trudnicama starijim od 35 godina ukazati na mogućnosti prenatalne dijagnostike.

Liječnici trudnice starije od 35 godina moraju uputiti na preglede

Mnogim je trudnicama teško donijeti odluku da se podvrgnu nekim pregledima, kao što su amniocenteza i biopsija tkiva koriona. Iako te pretrage mogu biti od neizmjerne koristi, one sa sobom nose i neke rizike. Zatražite od svojeg liječnika da vam objasni sve prednosti i rizike takve dijagnostike i tada donesite informiranu odluku.

Porod: carski rez ili prirodnim putem?

Žene starije od 38 godina dvostruko češće rađaju carskim rezom. To nije uvijek doista potrebno. Starije žene imaju jednako jake trudove kao mlade, a nije potrebno ni više vremena da se grlić maternice otvori. U njih također nisu češći ni slučajevi da je dijete u nepravilnom položaju u maternici niti da se posteljica prijevremeno odvoji ili krivo smjesti. Ipak mnogi liječnici ne žele riskirati kada je trudnica starija od 35: iza carskog reza ponekad se krije bojazan da bi se djetetu možda ipak moglo nešto dogoditi i da bi ta žena onda opet teže mogla zatrudnjeti nego neka mlađa.

Rodi li se dijete prirodnim putem, starije su rodilje jednako snažne kao mlađe. Porod ne traje ništa duže, čak postoje naznake da žene starije od 35 mogu bolje pretrpjeti fazu tiskanja koja oduzima snagu. To doduše nije potvrđeno brojkama, već proizlazi iz iskustva babica.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia