Gotovo je zastrašujuće znati da naš biološki sat otkucava. Naravno, istina je da se broj jajnih stanica smanjuje kako starimo, te da postoje određeni rizici kada je u pitanju trudnoća nakon 35. godine, poput hipertenzije, dijabetesa ili kromosomskih abnormalnosti i Downovog sindroma kod beba. Stoga je uvijek dobro konzultirati se sa svojim liječnikom o obiteljskim planovima, kako biste bili sigurni da ste napravili najbolji izbor za svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta.

Dobra vijest je da je sve više istraživanja koja otkrivaju iznenađujuće privilegije starijih mama, kako za mamu tako i za bebu.

Izdvojili smo šest najvećih prednosti.

1. Mozak će bolje funkcionirati

Iako može biti od koristi od smanjenja stresa i stjecanja više znanja kroz školovanje, studija pokazuje da rađanje djece kasnije u životu može pomoći u mentalnom osnaživanju tijekom starenja.

Jedna studija testirala je 830 žena srednjih godina kako bi se vidjelo postoji li veza između kasnijeg rađanja djeteta i funkcije mozga. Pokazalo se da one žene koje su posljednje dijete rodile nakon 35. godine imaju oštrije pamćenje i verbalno pamćenje. Pokazalo se i da one žene koje su prvo dijete rodile nakon 24. godine bolje rješavaju probleme od onih koje su rodile prije 24. godine.

2. Vaša djeca će biti manje povrijeđena

Naravno, činjenica je da ćete svoje dijete zaštititi koliko god možete, bez obzira na godine. Međutim, nekoliko studija je naglasilo činjenicu da je rizik od nenamjernih ozljeda koje zahtijevaju liječničku intervenciju zapravo povezan s dobi majke.

Prednosti kasnog majčinstva
Shutterstock Trudnica prekasno došla na pregled

3. Bit ćete emocionalno spremniji

Nesumnjivo, osjećaj majčinstva dolazi s godinama (sjetite se samo koliko ste se promijenili od mladosti). Stručnjaci ističu da taj osjećaj igra važnu ulogu u boljem roditeljstvu.

U ožujku 2017. nizozemski znanstvenici promatrali su psihosocijalni razvoj dviju skupina djece u dobi od 7, 11 i 15 godina. U prvu skupinu uključena su djeca čije su majke rodile u dobi od 31 godine, a u drugu skupinu djeca starijih majki. Kada su proučavali psihosocijalni razvoj, bili su iznenađeni kada su otkrili da su starije majke mnogo manje zlostavljale i fizički disciplinirale svoju djecu.

Povrh svega, djeca starijih majki su se bolje ponašala, bila su društvenija i emocionalno zdravija u svojim predtinejdžerskim godinama. Drugim riječima, starije majke se kao roditelji ponašaju puno opuštenije, što se njihovim mališanima u svakom slučaju više isplati.

4. Vjerojatnije je da će vaše dijete biti tehnološki genij i bolje obrazovano

Što duže čekate na djecu, veća je šansa da će vaše dijete puno bolje razumjeti tehnologiju kako odrasta.

Djeca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka koji se dogodio tijekom godina kada je rođenje odgođeno.

Prednosti kasnog majčinstva

5. Bit ćete financijski stabilniji

Brojne studije podupiru teoriju da je zdravlje usko povezano s financijskom situacijom. Ako imate priliku završiti školu i uložiti vrijeme u razvoj karijere, veće su šanse da ćete zaraditi bolju plaću od majke koja je rodila dijete prije karijere.

Istraživanja pokazuju da djeca starijih majki dulje ostaju u obrazovnom sustavu, pokazuju bolje rezultate na standardiziranim testovima i vjerojatnije će se školovati na fakultetu od prijatelja čije su majke mlađe.

6. Živjet ćete duže

Neki ljudi misle da imati bebu kasnije u životu znači da nećete imati energije da budete s djetetom ili da nećete biti tu kada su u pitanju velike životne prekretnice, poput vjenčanja ili rađanja vlastite djece. Međutim, istraživanja su pokazala da je to jako daleko od istine.

Studija iz 2015. pokazala je da žene koje rađaju nakon 33. godine imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti 95. godinu u usporedbi sa ženama koje su svoje posljednje dijete rodile prije 30. To doista treba uzeti u obzir!