Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLANIRATE TRUDNOĆU U 30-IMA? Evo što sve trebate znati

Autor Zvjezdana Bubnjar

Postati majka u tridesetima ima brojne prednosti, ali ima i nedostataka. Naime, što ste stariji, vaše su šanse da zatrudnite sve manje

 Trudnoća u 30-ima Izvor: Shutterstock

Mnoge žene smatraju da su 30-e pravo vrijeme za trudnoću jer su se ustalile u karijeri, imaju financijsku stabilnost te su dovoljno iskusne i mudre pa se lakše mogu nositi s izazovima majčinstva. Zahvaljujući većoj financijskoj neovisnosti, izgrađenoj karijeri i kasnijem stupanju u brak, žene se kasnije odlučuju i za majčinstvo.

Međutim, nakon 30. godine, zbog bioloških promjena kroz koje prolazi žensko tijelo, šanse za trudnoću počinju se smanjivati. Ako ste razmišljali o odgađanju trudnoće, možda biste trebali razmotriti prednosti i nedostatke kasnijeg majčinstva pa tek potom donijeti odluku.

Kolike su šanse da zatrudnite u 30-ima?

Šanse za uspješnu trudnoću žene nakon 30. godine (30-34) su čak 86%. No, s druge strane, rizik od pobačaja također raste na 20%. U većini slučajeva, parovi ne trebaju liječenje neplodnosti u ranim 30-ima. No liječnici sugeriraju da bi žena ipak trebala posjetiti ginekologa kada se odluči za bebu.

Ako planirate zatrudnjeti u kasnim 30-ima, trebali biste znati da su šanse za trudnoću u kasnim 30-ima (35-39) visoke, ali još uvijek manje od onih u ranim 30-ima. Istraživanja pokazuju da oko 78% žena u kasnim 30-ima zatrudni, osobito ako su mlađe od 37 godina. Međutim, povećava se rizik od pobačaja, Downova sindroma ili abnormalne trudnoće.
Dok većina žena, koje pokušavaju zatrudnjeti, imaju 15-20% šanse za začeće u mjesec dana, nekima (oko 30%) može trebati godinu dana ili više. Posjet specijalistu preporučuje se ako pokušavate više od 6 mjeseci.

Prednosti začeća u 30-ima

Ako razmišljate o odgađanju majčinstva i osnivanju obitelji, evo nekoliko činjenica koje bi vam mogle pomoći da donesete odluku.

Financijska stabilnost
Ovo je možda najvažniji razlog zašto žene odlučuju imati djecu u 30-ima. Većina ih se u karijeri ustali u 30-ima. U svojim 30-ima bit ćete stariji, mudriji, sposobni uštedjeti novac i donositi bolje financijske odluke. Troškovi, koji dolaze s rođenjem djeteta, neće vas zabrinuti.

Stabilnost odnosa
Do 30-ih godina, velike su šanse da ćete biti u stabilnoj, zdravoj vezi. Većina žena koje su u braku, odlučuju još neko vrijeme odgoditi majčinstvo, kako bi bolje upoznale svoje partnere, ali i sebe. Prve godine braka mogu biti stresne jer se još privikavate za život u dvoje, a ako tome još dodate bebu, bit će to veliki izazov.
Iskustvo
Sjetite se samo kad su vam bile 23 godine. Jedva malo zreliji od djeteta! Do svoje 30-e putovat ćete, raditi, živjeti i steći više iskustva. Bit ćete mudriji, smireniji i moći ćete pružiti više podrške svom djetetu.

Nedostaci začeća u 30-ima

Liječnici smatraju da rađanje poslije 30. godine može sa sobom donijeti razne potekoće i rizike. Bolje ih je imati na umu kako biste bili spremni ako do njih dođe. Evo nekih uobičajenih komplikacija u trudnoći nakon 30. godine.

Trebat će vam dulje vrijeme da zatrudnite
Nnakon 30. godine, neke žene će teško zatrudnjeti. Broj jajnih stanica znatno se smanjuje, a i njihova kvaliteta također počinje opadati. Svi ovi čimbenici rezultiraju neplodnošću, čije liječenje može dulje potrajati.

Razne bolesti
Kako starite, pojavljuju se i medicinski problemi, kao što su bolesti štitnjače, dijabetes, pretilost i visoki krvni tlak što utječe na vas i na zdravlje vaše bebe. Ovakva medicinska stanja povećavaju rizik od prijevremenog poroda.

Komplikacije u trudnoći
Imate veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa ili visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće. Morat ćete više paziti na režim prehrane, vježbati i češće posjećivati svog ginekologa.

Potreba za carskim rezom
Komplikacije u trudnoći u 30-ima, također uključuju probleme poput otežanog poroda i duže porođajne boli zbog sljedećih problema:

  • Cerviks se ne otvara kako treba.
    Pokreti bebe nisu ispravni.
  • Kontrakcije nisu dovoljno snažne da bi istisnule bebu.

Veći rizik od pobačaja
Rizik od pobačaja raste kod trudnica u kasnim 30-ima. Nekoliko čimbenika, poput kvalitete jajnih stanica, dobi i bioloških ograničenja, moglo bi dovesti do pobačaja nakon 30. godine života.

Zdravlje vaše bebe
Trudnoća u kasnim 30-im godinama, izlaže bebino zdravlje većem riziku. Bebe rođene od starijih žena, često su izložene riziku od genetskih problema poput Downova sindroma ili defekta leđne moždine. Ginekolozi provode prenatalne pretrage, kao što su amniocenteza i redoviti ultrazvuk, kako bi bili sigurni da je beba zdrava.

Stvari koje morate učiniti ako planirate zatrudnjeti u 30-ima

Kontracepcija
Ako ste uzimali kontracepcijske pilule, prestanite ih koristiti nekoliko mjeseci prije nego što planirate zatrudnjeti.

Prestanite pušiti i konzumirati alkohol
Izbjegavajte pušenje i alkohol ako pokušavate zatrudnjeti. Zamolite svog partnera da smanji pušenje i konzumiranje alkohola jer te loše navike mogu smanjiti broj i kvalitetu spermija kod muškaraca. Za zdravu trudnoću i zdravu bebu, potrebne su neke promjene načina života.

 shutterstock_1927738985.jpg Izvor: Shutterstock

Vježbanje

Tjelovježba se preporučuje ako planirate zatrudnjeti u 30-ima. Ne samo što će vam pomoći da izgubite na težini, već će vam podići i razinu kondicije, što uvelike olakšava trudnoću.

Upravljajte stresom
Ako pokušavate zatrudnjeti i imate 30 godina, nekoliko čimbenika može povećati razinu stresa i utjecati na vaše tijelo. Oni mogu odgoditi vašu trudnoću ili razviti komplikacije povezane s trudnoćom. Stoga, vrlo je važno upravljati fizičkim i psihičkim stresom. Možda ćete morati potražiti pomoć supruga ili obitelji kako biste se mogli odmoriti. Također, pokušajte meditirati, jer to pomaže smirivanju nervoze i donošenju boljih odluka.

Posjetite liječnika
Prije nego što planirate zatrudnjeti, mnogi stručnjaci preporučuju posjet ginekologu, kako bi se isključila bilo kakva kronična bolest, poput astme ili dijabetesa. Nakon trudnoće, redoviti pregledi pomoći će vam u praćenju vašeg i bebina zdravlja te rješavati sve eventualne zdravstvene teškoće.

Oprezno s lijekovima
Ako uzimate lijekove za postojeća medicinska stanja, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom jer mnogi lijekovi nisu prikladni za trudnice. Možete dovršiti dozu ili zatražiti od liječnika da vam prepiše alternativne lijekove koji neće utjecati na trudnoću. Samoliječenje i uzimanje alternativnih pripravaka je također zabranjeno.

Prehrana
Ne zaboravite zdravo se hraniti. Pobrinite se da vaša prehrana uključuje sve hranjive tvari potrebne vašem tijelu za zdravu trudnoću i porod. Dakle, jedite svježe voće, povrće i pijte puno vode.

Ostale činjenice vezane uz trudnoću u 30-ima!

Evo još nekoliko činjenica o trudnoći u 30-ima koje morate znati.

Seksualni položaji ne utječu na vaše šanse za začeće
To je istina! Možda mislite da vam određeni seksualni položaj može pomoći da brže zatrudnite, ali to nije istina. Ni jedna studija ne može potvrditi da je određeni položaj bolji od drugog.

Muškarci također igraju važnu ulogu
Dob oca također utječe na vrijeme potrebno za začeće. Oko 15% muškaraca starijih od 35 godina ne uspijeva oploditi ženu i nakon godinu dana pokušavanja. No zdrav način života može pomoći paru da brže zatrudni.

Pobačaji su češći nego što mislite
Oko 30% svih trudnoća završava pobačajem. Nažalost, zbog tabua vezanog uz to, vrlo malo ljudi o tome otvoreno govori.

Ne brinite ako niste spremni imati dijete u 20-ima. Zapamtite, medicinska znanost je strahovito napredovala, a većina žena rađa sretne, zdrave bebe u 30-ima, pa čak i sredinom četrdesetih. Ako pazite na svoje zdravlje, pravilno jedete i redovito vježbate, možete imati sretnu trudnoću i zdravu bebu, što je ipak najvažnije od svega.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije