Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Menstruacija nakon porođaja možda vam postane manje bolna!

Ako majka ne doji, menstruacijski se ciklus uspostavlja od 25 do 45 dana, no s dojiljama je druga priča. Što očekivati od prve menstruacije?

 menga nakon poroda

Dugo vremena je vrijedila teorija kako se mjesečnica nakon porođaja neće pojaviti sve dok majka doji. Životna praksa današnjih majki svakako ne govori u prilog toj teoriji, iako je nekada davno možda i bilo malo drukčije.

Povratak mjesečnog ciklusa snažno je povezan s razinom hormona prolaktina u krvi koji osigurava proizvodnju mlijeka i pritom sprečava ovulaciju. Majke su nekada češće isključivo dojile što je održavalo razinu prolaktina visokom i suzbijalo menstruaciju.

Danas žene uporabom raznih hormonalnih preparata, induciranim porođajem, češćim kombiniranjem dojenja i bočice ili ranijim odbijanjem od prsa utječu na proces laktacije. Zato se danas mjesečnice u prosjeku javljaju nešto ranije. Naravno, razdoblje bez mjesečnice potrajat će kod svake žene drukčije, ovisno o individualnim osobitostima organizma, prehrani bebe te kontracepciji nakon porođaja.

Dolazak prve mjesečnice nakon najmanje 10 mjeseci bit će uvijek iznenađenje za ženu. Ritam njezinog mjesečnog dolaska, međutim, vjerojatno se neće odmah uspostaviti. Najčešće je razmak između dvije mjesečnice u početku dulji (40- 45 dana) ili pak nešto kraći (14-21 dan). Takva kolebanja su normalna za prve mjesece, a pravilni razmaci bi se trebali uspostaviti najkasnije za 6 ciklusa.

Kod nekih žena se nakon porođaja povuku bolne mjesečnice koje često znaju biti uzrokovane nepravilniim položajem maternice. Ako je maternica pomaknuta unatrag, bol može javiti zbog otežanog izlaženja krvi tijekom mjesečnice. Položaji organa i maternice se tijekom trudnoće promijene pa se nakon porođaja maternica može vratiti na bolje mjesto zbog čega bolovi nestanu.

Oprez, nakon poroda može doći do hormonskih poremećaja!

Ponekad se povratak mjesečnog ciklusa ne dogodi kako očekujemo. Možda ste prestali dojiti, a mjesečnica se uopće nije pojavila ili je vrlo oskudna. Najčešće je takav razvoj događaja povezan s hiperprolaktinemijom – povišenom proizvodnjom prolaktina. Do tog poremećaja može doći kod pojačane funkcije hipofize, smanjene aktivnosti štitnjače ili dobroćudnog tumora hipofize (prolaktinom).

Suvremena medicina može uspješno liječiti sve uzroke ovih poremećaja. Dijagnoza se postavlja na osnovu analize krvi u kojoj se mjere vrijednosti prolaktina i hormona štitnjače te pregleda tomografijom hipofize.

Hipopituitarizam je još jedan uzrok poremećaja mjesečnog ciklusa koji se također javlja kao poremećaj u radu hipofize, no on je vrlo rijedak (0,1% slučajeva).

Liječiti se ili pričekati?

Poslije porođaja rad svih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao i drugih organa i sustava postupno se vraća u normalu. To se počinje događati čim porodite posteljicu pa sve do 6. najkasnije 8. mjeseca. Izuzetak od toga su prsa koja luče mlijeko, odnosno hormoni koji reguliraju dojenje, ovulaciju, mjesečnicu. Za njih će biti potrebno više vremena.

Upravo zbog toga ginekolozi odgađaju liječenje eventualnih poteškoća i bolesti do potpune uspostave ciklusa. Dok se hormoni ne ustale, neće se moći postaviti prava dijagnoza. Kad jajnici ponovno počnu raditi na uobičajenom programu i spolni hormoni se vrate u ravnotežu, maternica će početi obnavljati svoj epitel i potpuno će ozdraviti. To će često biti rješenje za poteškoće koje su nakon porođaja možda bile prisutne.

Tekst: Lucija Bogdanić

Foto: Shutterstock

Najnovije