Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko pregleda kako biste bili sigurni da u to prekrasno razdoblje života krećete s "dobrim temeljima". Osim toga, plodnost u velikoj mjeri ovisi o vašem općem zdravstvenom stanju. Sindrom policističnih jajnika, ciste, endometrioza, upalne bolesti zdjelice, neredovite mjesečnice i opetovanje infekcije mokraćnih puteva, bolesti su koje u najvećoj mjeri mogu nepovoljno utjecati na plodnost. Od lijekova koje uzimate, kroničnih stanja koje je potrebno držati pod kontrolom do stomatoloških pregleda - sve može utjecati na to kako ćete se osjećati u trudnoći. Najvažniji pregled prije planiranja začeća je onaj opći zdravstveni pregled, no što ćete sve u sklopu njega trebati obaviti.

Mjerenje tjelesne težine: liječnik će utvrditi koliko imate kilograma, dati vam preporuke za korekciju prehrane (ako su potrebne) te vas upozoriti da višak ili manjak kilograma također imaju utjecaj na plodnost.

Temeljni pregled: budite spremni široko otvoriti usta, duboko disati i ispružiti ruku za mjerenje krvnog tlaka.

Lijekovi: neovisno o tome uzimate li vitamine, minerale, bilo koje biljne ili druge lijekove koje vam je pripisao liječnik, obvezno sve morate prijaviti.

Pretraga krvi: ovo nikome nije omiljeni dio pregleda, a neke ćete pretrage morati ponoviti i kad, doista, zatrudnite. Od krvnih pretraga preporučuje se utvrditi vrijednosti hemoglobina prije trudnoće. Naime, mnoge žene su u deficitu sa željezom radi mjesečnice, pa ćete na ovaj način provjeriti rizik od anemije. Potrebno je ustanoviti i Rh faktor: ako je negativan, vaš bi se partner trebao podvrgnuti pretrazi kako bi se ustanovilo je li njegov Rh faktor pozitivan. Ako ste u visokorizičnoj skupini ljudi, primjerice radite u zdravstvu, a niste sigurni jeste li cijepljeni protiv hepatitisa B i jeste li ili ne preboljeli vodene kozice, svakako provjerite te činjenice.

Rad štitnjače: budući da rad štitnjače može utjecati na trudnoću - i na plodnost - uputno je da sve žene pregledaju štitnjaču prije začeća. To je posebno važno ako su bolesti štitnjače u vašoj obiteljskoj anamnezi.

Ginekološki pregled: pregled u sklopu pripreme za začeće obuhvaća Papa-test te sve uobičajene postupke redovitog ginekološkog pregleda, uključujući i testiranje uzorka urina.

Tekst: D. P.
Izvor: knjiga "Što očekivati prije trudnoće"
Fotografija: Profimedia