Nažalost, danas se sve veći broj parova bori s neplodnošću, a mukotrpni tretmani umjetne oplodnje, pobačaji, pa opet oplodnja, dio su njihova života.
Surogat-majčinstvo je vjerojatno ona posljednja nada, ali na ovoj se temi lome mnoga koplja, uglavnom moralne prirode. Je li riječ o trgovini malom djecom ili ropstvu žena koje preuzimaju ulogu surogat-majke, zarađuje li se na crnom tržištu na nečemu što bi trebalo biti besplatno i prirodno, dar?

Europski je parlament 17. prosinca 2015. usvojio Prijedlog rezolucije u kojem se, u dijelu Prava žena i djevojčica, navodi da 'osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava'.

No, oni koji se zalažu za legalizaciju surogaštva razmišljaju kako svi imaju pravo da budu roditelji i tko zapravo može uskratiti to pravo, koje bi se moglo iz sfere crnog tržišta dovesti na legalno tlo, tako da surogat-majke ostvare neki benefit, a biološki roditelji ostvare svoju čežnju za roditeljstvom. To bi bila win-win situacija.

U Hrvatskoj je, kao i u većini europskih država, osim u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, surogat-majčinstvo je zabranjeno. 
Prema propisima u Nizozemskoj, roditelji mogu sklopiti ugovor o surogatstvu s osobom koju poznaju i mogu joj nadoknaditi troškove tijekom trudnoće, ali je komercijalno surogatstv zabranjeno. Odnosno, nikakva svota novca osim podmirenja troškova tijekom trudnoće nije dopuštena. Nizozemski zakon omogućava surogat majčinstvo i homoseksualnim parvima koje žele postati roditelji

Surogat majčinstvo dopušteno je, dakle, i u Velikoj Britaniji, ali samo na dobrovoljnoj osnovi, legalno je za hetero i homoseksualne parove u bračnoj i izvanbračnoj zajednici, kao i za samce.  
Kod nas u regiji surogat majčinstvo dopušteno je u Sjevernoj Makedoniji od 2014. godine, ali samo bračnim hetero parovima, i to makedonskim državljanima. Surogat majka također treba biti makedonska državljanka, dobroga psiho-fizičkog i općeg zdravstvenog stanja, starija od 25 godina, a uvjet je da je rodila barem jedno dijete prije početka postupka. Surogat majka tijekom trudnoće dobiva nadoknadu od zdravstvenog osiguranja u visini prosječne zarade u zemlji.  

U SAD-u, u nekim državama surogat-majčinstvo je zakonom dopušteno i regulirano, dok, primjerice, u Ukrajini postoje i agencije koje dogovaraju surogat-majke uz pozamašnu naknadu, a cifre se kreću oko 450 000 kuna.

Što je surogat-majčinstvo?

Surogat majčinstvo još se naziva i zamjensko majčinstvo, a stječe se medicinski potpomognutom oplodnjom. Za ovaj čin najčešće se odlučuju roditelji koji zbog zdravstvenih problema ne mogu začeti, a žele osnovati obitelj, te istospolni parovi.

Surogat majčinstvo uključuje proces u kojem majka nakon poroda dijete predaje ljudima koji su je angažirali za nošenje djeteta i porod. Postoje dva načina oplodnje surogat-majke, gestacijsko ili tradicionalno. Gestacijsko uključuje spajanje stanica para, koji želi dijete, te in-vitro stvaranje zametka, koji se potom unosi u maternicu surogat-majke. U ovom slučaju, surogat-majka je samo tijelo koje rađa dijete, a biološkim roditeljima smatraju se otac i majka koji su dali spolne stanice.

Tradicionalni način oplodnje surogat-majke uključuje žensku oplođenu stanicu surogat-majke te spolnu stanicu muškarca iz para koji naručuje dijete, što se može izvesti inseminacijom ili spolnim odnosom.

Slavni čiju su djecu rodile surogat-majke

Naravno, ovu privilegiju imaju samo odabrani, s podubljim džepom, a neke slavne ličnosti su na taj način postali roditelji, i to nisu skrivali od javnosti.

Alec i Hilaria Baldwin

U ožujku 2021. Alec i Hilaria objavili su proširenje svoje brojne obitelji za još jednog člana, kćerkicu Mariju Luciju, i to samo pet mjeseci nakon što je 37-godišnja Hilaria rodila sina Eduarda Paa Lucasa. Par sada ima šestero djece.

Nicole Kidman i Keith Urban

Slavni je par svoju drugu kćer Faith Margaret dobio kroz surogat-majčinstvo.

Jimmy Fallon i Nancy Juvonen

Voditelj poznatog američkog talk showa, i njegova supruga, producentica Nancy Juvonen, također su postali roditelji dvije kćeri Frances Cole i Winnie Rose uz pomoć surogat-majke.

Kim Kardashian i Kanye West

Dvije teške trudnoće nisu spriječile Kim Kardashian i njezinog sad već bivšeg supruga Kanyea Westa da prošire obitelj. Još jedna trudnoća nije dolazila u obzir pa je par angažirao surogat majku koja im je rodila treće i četvrto dijete, sina Psalma i kćer Chicago.  

Elton John i David Furnish

Pjevač Elton John i njegov suprug David Furnish dobili su dvoje djece uz pomoć iste surogat majke, sinove Zacharyja Jacksona Levona i Elijaha Josepha Daniela.  

Sarah Jessica Parker i Matthew Broderick

Marion Loretta Elwell i Tabitha Hodge blizanke su koje je holivudskom paru u lipnju 2009. rodila surogat majka te mlađe sestrice njihovu sinu Jamesu kojeg je 2002. godine rodila Sarah Jessica Parker.