Stručnjaci s Erasmus sveučilišnoga medicinskog centra u Nizozemskoj došli su do matematičke formule koju budući roditelji mogu koristiti kako bi utvrdili kada početi raditi na proširenju obitelji, a sve ovisi o tome koliko želite djece.

Vodili se su činjenicom da životna dob žene najviše utječe na sposobnost začeća, a fertilitet počinje opadati oko 30. godine, dok se nakon 35. očituje nagli pad. Što se tiče muškaraca, kod njih je situacija nešto drukčija, naime, njima plodnost opada između 40. i 45. godine.

Za jedno dijete

Da biste imali jedno dijete, žene sa začećem mogu pričekati do 41. godine, kaže studija. No, ističu kako u ovoj dobi ženine šanse za začećem su samo 50 posto. Oko 84 posto parova dobit će bebu prirodnim putem u roku godinu dana ako prakticiraju seks bez zaštite u 100 posto slučajeva (pod redovitim se smatra svaka dva do tri puta tjedno). Najviše šanse, čak 90 posto, da brzo zatrudne imaju žene u dobi od 32 godine, dok one sa 37 godina imaju 75 posto mogućnost začeća tijekom godinu dana pokušavanja.

Za dvoje djece

Ako želite dvoje djece, najidealnije je planirati začeće sa 27 godina jer su vam tada šanse čak 90 posto da to i ostvarite. U dobi od 34 godine postotak se smanjuje na 75 posto, a sa 38 na 50 posto.

Za troje djece

Ako želite troje dece, prema ovoj studiji, trebali biste početi ‘raditi’ na djeci sa 23 godine. Ako vam se to čini ipak malo prerano, ne brinite, ako krenete i puno kasnije, u 31. godini života, imate mogućnost 75 posto da ostvarite svoju želju. No nakon 35. godine života, postotak se smanjuje na 50.