Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAUČITI BEBU DA SE SAMA USPAVA? Tri provjerene metode da vaše zlato zaspe 'kao top'

Ako ste se odlučili za trening spavanja, ili kako naučiti bebu da samostalno zaspe, evo tri provjerene metode

 uspavljivanje bebe Izvor: Shutterstock

Uspavljivanje bebe nekad djeluje teže nego trčanje maratona. Roditelji pribjegavaju raznim tehnikama kako bi svoje zlato smjestili u topli krevetić i ukrali barem malo mira za predah. Međutim, to nije uvijek jednostavno.

Donosimo tri metode koje će vam pomoći da bebu naučite da se sama uspava.

1. Metoda stolca

Ova metoda uključuje roditeljsku prisutnost u sobi dok beba ne zaspi.

 Kako uspavati bebu Izvor: Shutterstock

Roditelj sjedi na stolcu pokraj krevetića i bebu umiruje svojim glasom i maženjem, ali je ne uzima u naručje. Kad se beba umiri, polako se odmaknete od krevetića, zajedno sa stolcem, sve do trenutka kada vas beba više ne može vidjeti, ali i dalje ne napuštate sobu. Ako se beba uznemiri ili zaplače, možete primaknuti stolac, ali i dalje ne uzimate bebu u ruke.

Mana ove metode je što se beba može uznemiriti ako se kojim slučajem probudi i vidi da niste pokraj nje.

2. ‘Na korak do sna’ metoda

Bit ove metode je u praćenje bebina ritma spavanja i budnosti pa je u skladu s tim stavljate na spavanje kad je pospana jer su tada najveće šanse da se sama uspava.

Ako ste od onih roditelja koji ne podnose najbolje bebin plač, ova će vam metoda bolje odgovarati od ‘metode stolca’ jer možete uzeti bebu na ruke.
Spustite bebu u krevetić, ali ako zaplače, uzimate je u naručje da je umirite i utješite, ali ne duže od 30 minuta. Ako se umiri i prije, odmah je spuštate u krevetić.
Ovu tehniku možete i prilagoditi tako što ćete napustiti sobu nakon što spustite bebu u krevetić i potom je nekoliko puta provjeriti u kraćim vremenskim intervalima.

3. ‘Podigni-utješi-spusti’ metoda

Ova će metoda najmanje uznemiriti bebu, ali će najviše iscrpiti roditelje.

 Kako uspavati bebu Izvor: Shutterstock

Beba se pospana, ali budna spušta u krevetić, a ako zaplače, pričekajte trenutak da vidite hoće li se sama umiriti. Ako se ne uspije sama smiriti, uzmite je, utješite je kratko i ponovno spustite u krevetić. Proces ponavljajte sve dok beba ne zaspi.

Ovoj metodi treba najviše vremena da bi urodila plodom, ali zahtijeva i najviše strpljenja. Obično rezultati bebina samouspavljivanja dolaze nakon 10-14 dana, dok ostale metode rezultate daju nakon 3-5 dana.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije